Thermobehandlet træ holder nyt aktivitetshus flydende

Pressemeddelelse december 2019

Det nye, flydende aktivitetshus i Nordhavn er bygget i Frøslev Heatwood fra inderst til yderst. Træet er thermobehandlet efter en gammel metode, der stammer fra vikingetiden. Dét sikrer holdbarheden og gør det modstandsdygtigt overfor forskelle i vandstanden.

Friluftslivet i Nordhavn i København har fået vind i sejlene. Her er Sandkaj-området nemlig for nylig blevet beriget med et aktivitetshus, der flyder på vandet. Hermed har foreningerne i Nordhavn IF samtidig fået et klubhus, hvorfra blandt andre kajakroere, vinterbadere og svømmere nemt kan dyrke deres interesser både til lands og til vands.

Det er Spektrum Arkitekter, som har tegnet aktivitetshuset – og de har tænkt træ ind som det bærende element.  

- Vi har fra begyndelsen været inspirerede af omgivelserne og forsøgt at skabe noget, der relaterer sig til vandet. Derfor har vi taget udgangspunkt i gamle bådehuse; små træskure, der ligger side om side med åbninger i gavlen. Huset er skabt til at være i kontakt med mennesker, både i forbindelse med sauna og badebro, så det er vigtigt, at materialet er rart at røre ved. Her kan træ noget særligt, lyder det fra Sofie Willems, arkitekt MAA og partner i Spektrum Arkitekter.

Træ, der kan modstå de klimatiske påvirkninger
Træet har ikke kun spillet en bærende rolle i forhold til det arkitektoniske udtryk, men også for husets holdbarhed. Huset flyder nemlig på vandet, og det er derfor vigtigt, at bygningen kan modstå en vandstandsforskel på cirka 2,2 meter. Det har krævet et solidt og robust materiale: 

- Vi ville gerne finde et materiale, som både er bæredygtigt, holdbart og flot. Derfor er hele huset bygget i træ. Vi har benyttet thermo-ask til facadebeklædningerne og terrassearealerne, fordi det også er meget formstabilt og kan modstå de klimatiske påvirkninger, der er på stedet. Og så er det jo bare vildt smukt at se på, fortæller Sofie Willems.

Behandlet med ild og vand
Det er os, der har leveret de store mængder træ, der udgør aktivitetshuset. Både udvendigt og indvendigt er facader, gulv og loft beklædt med Frøslev Heatwood i ask. Det er træ, som egner sig særligt godt til byggerier i et udsat og råt miljø, fordi det har været igennem en helt særlig behandlingsproces. 

- Frøslev Heatwood er thermobehandlet træ, som giver et utrolig formstabilt produkt - og så er det i princippet knastfrit. Træet gennemgår en proces, hvor det varmes op til en meget høj temperatur og får tilført damp, fortæller vores salgschef Morten Bak og afslutter:

- Kort fortalt betyder det, at træet hverken udvider eller trækker sig sammen, som tiden går. Det er ekstra vigtigt i et miljø som dette, hvor det er udsat for lidt af hvert. Metoden stammer helt tilbage fra vikingetiden, hvor man behandlede træ med ild og vand for at gøre det mere modstandsdygtigt, men vi bruger den flittigt endnu, fordi den sikrer robust og holdbart træ.

Læs mere om Frøslev Heatwood her: 

Nyhedsbrev oktober 2019:

Velkommen til! Vi har her samlet en række spændende nyheder til dig, som elsker træ. 

Du kan f.eks. blive klogere på vores helt nye, klimavenlige produkt, ”Frøslev Abodo”, som vi lancerer på Building Green-messen onsdag d. 30. oktober. Eller hvad med at tage et kig på racerkører Nicolas Kiesas splinternye garage, som han har valgt at bygge med vores facadeprofiler?

Dét og meget mere får du i dette nyhedsbrev.

God læselyst!

Vi indtager Building Green med bæredygtig trumfkort

Træ er en af tidens helt store trends. Men det er afgørende, at det træ, der bliver brugt i byggeriet, stammer fra bæredygtig plantage-skovdrift. Dét tema sætter vi fokus på i en ’Specialist Talk’ på Building Green d. 30. oktober. Her vil vi også lancere et helt nyt produkt: ”Frøslev Abodo”, der består af termobehandlede, newzealandske facade- og terrasseprofiler fra træer, der regenereres på rekordtid.

Træ har for alvor rodfæstet sig i byggebranchen herhjemme. Både de projekterende og udførende har fået øjnene op for de bæredygtige perspektiver i materialet, der suger CO2 ud af atmosfæren og bidrager til et positivt klimaregnskab. Træ er derfor også et tema, der vil være højt på dagsordenen på eventen Building Green, der løber af stablen den 30. og 31. oktober i Forum i København.

Det er dog langt fra ligegyldigt, hvor det træ, der bliver brugt i byggeriet, stammer fra. På verdensplan kommer alt for meget træ fra skove, hvor træerne regenereres alt for langsomt, eller hvor de er behandlet med skadelige kemikalier. Dét tema sætter vi fokus på til Building Green, når vi onsdag d. 30. oktober kl. 13.30 inviterer til ekspertforedrag i form af Specialist Talk’en ”Carefully Crafted Timber”.

Fornybar plantage-skovdrift er vejen frem

Specialist Talk’en afholder vi i forbindelse med, at vi har indgået et nyt samarbejde med den store newzealandske træproducent Abodo Wood. Den nye ”træ-alliance” har været et naturligt skridt, da begge vores produktioner er baseret på bæredygtig plantage-skovdrift. Daniel Gudsell, Marketing Director hos Abodo Wood, fortæller her, hvorfor det er vigtigt, at al træproduktion er baseret på fornybart plantage-tømmer:

- Klimaforandringer og reduceret biodiversitet er desværre alt for udbredte problematikker. Men når vi bruger fornybart plantagetømmer, kan vi suge CO2 ud af atmosfæren i et hurtigere tempo og samtidig skabe fantastiske byggematerialer. Herudover er vi med til at beskytte biodiversiteten, når vi baserer træproduktionen på plantage-skovdrift frem for konventionel skovdrift, siger han og fortsætter:

- På vores hjemmemarkeder i New Zealand og Australien har vi brugt naturligt voksende cedertræ og tropiske træsorter i generationer. Men heldigvis ser vi nu konturerne til et stort skifte: Vi bevæger os gradvist væk fra at bruge disse ikke-bæredygtige træsorter og satser i stigende grad på træmaterialer, der er bæredygtige på den lange bane.

 

Trumfkort, der suger mere CO2 ud af atmosfæren

I forbindelse med vores Specialist Talk vil vi løfte for et helt nyt produkt, som vi lancerer i samarbejde med Abodo Wood. Nemlig ”Frøslev Abodo”, som består af termobehandlede facade- og terrasseprofiler, der stammer fra plantage-skovdrift i New Zealand, hvor træerne regenereres på rekordtid. 

- Frøslev Abodo er et smukt, naturligt træmateriale, der stammer fra de hurtigt fornybare, newzealandske skove. Træet gøres holdbart og stabilt gennem en termisk behandlingsteknologi, som ikke involverer nogen konserveringsmidler eller kemikalier, forklarer Daniel Gudsell.

Vores salgschef Morten Bak har ligeledes store forventninger til det nye produkt:

- Frøslev Abodo er et rigtig interessant materiale og et trumfkort, som vi glæder os til at præsentere på Building Green. Dets newzealandske ophav er garant for en skovdrift, hvor træerne vokser fra frø til høstmodent træ på kun 25 år. Hermed bliver træerne regenereret langt hurtigere end f.eks. almindelige, nordiske fyrretræer, som er 80 år om denne proces. Med Frøslev Abodo kan der altså nås langt flere rotationer af træet på den samme tid, hvilket bidrager til, at der suges langt mere CO2 ud af atmosfæren, siger han og fortsætter:

- Udover den store klimagevinst er der tale om et produkt med en enormt høj holdbarhed. Abodo-træet er termobehandlet, dvs. varmet op til 230 grader, så al fugt, svampesporer og lignende drives ud. Det er med til at øge holdbarheden markant og gør, at materialet opnår holdbarhedsklasse 1. Set i forhold til vores andre termobehandlede træsorter differentierer Frøslev Abodo sig desuden ved at være knastfri.

Vi bliver distributionscenter for Frøslev Abodo og får forhandlingsretten til produktet på nærmarkederne.

 

Her kan du se programmet til Building Green og tilmelde dig eventen: https://buildinggreen.eu/cph/program2019/

Nicolas Kiesas garage er blevet toptunet med vores facadeprofiler

Høj hastighed og kvalitet er ikke kun vigtigt for racerkører Nicolas Kiesa, når han sidder bag rattet. Det har også været et must for ham i opførelsen af hans splinternye, topmoderne garage, hvor han har valgt at bruge vores facadeprofiler både indvendigt og udvendigt. De leveres malede, og det har sat turbo på byggeriet.

Racerkører og Formel 1-ekspert Nicolas Kiesa har netop bygget en spritny garage. Det er den fjerde af slagsen, og den skal bruges til at udvikle bilprojekter og motorombygninger. I den gamle garage på de beskedne 50 kvadratmeter var han løbet tør for plads, og så savnede han en ekstra længe på den gård, han bor på. 

Det har han nu fået med sin nye garagebygning, der giver ham en trelænget gård med maskinarbejde i den ene ende og bilafdeling i den anden. Symmetrien er dermed sikret. 

Vores facadeprofiler satte turbo på byggeriet

Nicolas Kiesa er en travl mand, hvor der er fart over feltet. Så det var vigtigt for ham, at opførelsen af hans nye garage ikke blev alt for tidskrævende. Derfor valgte han at bruge vores facadeprofiler, der leveres malede:

- Som kæmpe bonus kunne jeg få brædderne malet fra start. Med en bygning på den størrelse er det en langt mere effektiv løsning end at ansætte en maler eller bruge tiden på at male selv. Det tager simpelthen for lang tid. Og så er det også megafedt, at når man er færdig, så er man færdig, fortæller Nicolas Kiesa.

Racerkøreren er samtidig glad for, at træprofilerne kunne leveres i netop de farver, han ønskede:

- I og med at jeg gerne ville have et lyst rum, så var det vigtigt for mig, at garagen kunne blive hvid indvendigt, mens den er sort udenpå. Og jeg var så heldig at Frøslev leverer både sort og hvid i de brædder, jeg skulle bruge. Så det gav fuldstændig sig selv.

1-på-2-beklædning, der holder på den lange bane

Nicolas Kiesa stiller ikke kun krav til æstetik og hastighed. Det er mindst lige så vigtigt for ham, at hans nye garage er bygget af træprofiler, der kan holde mange år frem. Det krav har han fået opfyldt med vores facadeprofiler, der kommer som 1-på-2-beklædning:

- Jeg kunne tydeligt se, at der var nusset om detaljerne ved de her 1-på-2-beklædninger fra Frøslev. Den måde, de her brædder er fræset og passer ind i hinanden, gør, at de ikke skiller sig fra hinanden, som tiden den går. Så holdbarheden på byggeriet og udseendet regner jeg med strækker sig noget længere end på de øvrige bygninger, jeg har lavet.

Se med her, hvor Nicolas Kiesa viser sin nye garage frem.

Vi styrker vores bæredygtige udvikling med nyansættelse

Vi har netop hentet Thomas Mark Venås ind som ny udviklingschef. Med sin brede ekspertise inden for træteknologi får han til opgave at understøtte vores ambitiøse strategi, hvad angår bl.a. dokumentation og bæredygtighed.  

I oktober har vi oprustet med ansættelsen af 41-årige Thomas Mark Venås. Han skal bl.a. sikre, at vi også fremover sætter standarden for bæredygtige træmaterialer. Som ny udviklingschef bliver en af hans vigtigste opgaver at understøtte vores ambition om at holde sig på forkant med byggeriets udvikling samt bidrage til en fortsat rodfæstning af byggeriets anvendelse af træ.      

Samtidig bliver Thomas Mark Venås en del af det tekniske salg. Det indebærer bl.a. sparring til vores salgsteam og kunder samt et ansvar for at sikre en løbende tilkomst af nye produkter, som kan tilfredsstille markedets efterspørgsel på bæredygtige byggematerialer. Ligeledes skal han sørge for, at leverandøren fastholder sit fokus på at levere naturlige materialer med en høj holdbarhed. Udover at indtænke bæredygtige teknologier i produktudviklingen bliver sikring af den bedst mulige dokumentation et vigtigt fokusområde. Thomas Mark Venås fortæller selv:

- Som en central del af min hverdag skal jeg være med til at sikre, at vi er på forkant med behandling af træ til det danske klima. Det gælder ikke mindst udvikling af termobehandlet træ, der er kendetegnet ved sin høje holdbarhed.

Brænder for miljøvenlige og sunde materialer

Det er ikke mindst udviklingschefens mangeårige karriere i byggebranchen, der gør ham til den rette til at kvalitetssikre og videreudvikle produktporteføljen mange år frem. Med sig i værktøjskassen medbringer han desuden en omfattende erfaring med træ som byggemateriale, hvilket senest er blevet bragt i spil hos WTT Wood Treatment Technology, hvor han var salgs- og produktudviklingschef.  

Vigtigheden af viden har altid været iboende hos Thomas Mark Venås. I kraft af sin uddannelse på Landbohøjskolen har han altid brændt for at bringe sin faglighed i spil, hvilket også var sådan, karrieren startede. Trangen til at kombinere den tekniske knowhow med hands-on produktudvikling meldte sig dog, og den mangeårige karriere hos Teknologisk Institut blev med tiden suppleret med en PhD med fokus på forskning i træteknologi.   

- Jeg har altid været meget interesseret i opgaven med at tilføre merværdi til materialerne, herunder at gøre dem mere bæredygtige og højne deres kvalitet. At omsætte min tekniske viden om træ til praktisk knowhow og dermed skabe direkte værdi for kunder og samarbejdspartnere har altid været en stor drivkraft, siger han og fortsætter:

- Byggeriets krav til dokumentation og rådgivningstunge leverandører har været støt stigende gennem årene. At være en pålidelig samarbejdspartner, der skaber tryghed gennem valid og ordentlig dokumentation, har altid været en vigtig hjørnesten i mit arbejdsliv. Samtidig er der ingen tvivl om, at branchens efterspørgsel på miljøvenlige og sunde materialer vokser – og her er Frøslev gennem de seneste år blevet endnu bedre rustet til at imødekomme denne tendens.

Tusindvis af kubikmeter træ

Sådan lyder det fra Thomas Mark Venås, der ikke lægger skjul på, at han er glad for at være blevet en del af Frøslev-holdet. Ikke mindst ser han frem til at bringe sin viden om miljørigtige og ugiftige teknologier i spil til gavn for byggeriets værdikæde såvel som slutbrugerne.   

- Frøslev har et meget stærkt brand og har gennem mange år været på forkant med udviklingen, hvad angår produktion af træmaterialer til byggeriet. Jeg har altid været tiltrukket af virksomheder, som er frontløbere inden for deres felt, og derfor er jeg unægtelig tiltrukket af det bæredygtige værdisæt hos Frøslev, som i mine øjne er en af de mest cool arbejdsgivere, man kan arbejde for. Sidst men ikke mindst glæder jeg mig til den praksisnære dimension i arbejdet, som indebærer hands-on berøring med tusindvis af kubikmeter træ. 

Glæden over nyansættelsen er gengældt fra vores side:

- Vi har kendt og arbejdet sammen med Thomas i mange år. At han bliver en fast del af holdet nu, kunne ikke være bedre timing. Jeg er ikke i tvivl om, at han er den rette mand til at sikre, at vi fortsat vil sætte standarden for bæredygtige træmaterialer, fortæller vores direktør Martin L. Petersen.

Arkitektonisk nytænkning brænder ind i Aarhus’ nye badehuse

I de nye badehuse i Aarhus Ø er arkitekten Bjarke Ingels Group gået et stort skridt uden om standardløsningerne. Dét ses allertydeligst på husenes beklædning, der er udviklet helt specielt til opgaven: termobehandlet Frøslev Heatwood-træ, der efterfølgende er brændt efter en gammel japansk teknik – det, vi kalder Frøslev Flamewood.

Aarhus Ø har fået 21 nye, fritliggende badehuse ud mod havnepromenaden. Husene, der er en del af arkitekt Bjarke Ingels Groups ikoniske boligprojekt AARhus, skiller sig markant ud fra almindelige beboelsesbygninger. 

De er nemlig underlagt helt særlige krav om kreativ og mangfoldig anvendelse. Det betyder blandt andet, at man som køber af et badehus forpligter sig til mindst ti dage om året at lave et offentligt, publikumsorienteret arrangement i huset, ligesom man ikke må have trukket gardinerne for, når man ikke er i huset. Det skal nemlig altid være muligt at se, hvad husene bliver brugt til.

Det er dog ikke kun rent funktionelt, at badehusene bryder med principperne. Også arkitektonisk og byggeteknisk har Bjarke Ingels Group valgt at gå langt om uden om standardløsningerne. Mest iøjnefaldende er her husenes beklædning, der består af en helt speciel type opvarmet og brændt træ, som vi har udviklet specielt til opgaven.

En arkitektonisk fryd for øjet

- Brugen af brændt træ i en arkitektonisk sammenhæng er en gammel tradition kendt fra Japan, hvor teknikken har været brugt i mange år. Når træets overflade brændes, skabes en naturlig imprægnering, hvilket gør træet vedligeholdelsesfrit. Dette i samspil med det sorte, brændte udtryk bevirker, at det både æstetisk og praktisk er et super attraktivt materiale at arbejde med, fortæller Søren Martinussen, Senior Architect hos Bjarke Ingels Group.

Badehusene er tegnet, så de er 100 procent åbne mod sydvest for at udnytte lyset og den attraktive udsigt til vandet, industrihavnen og Aarhus Midtby. Samtidig er bagsiden af husene helt lukket af. Her er de nemlig beklædt med det brændte træ fra Frøslev i et roterende mønster med aflange udskæringer – og det er der en helt særlig grund til:

- Udfordringen med denne facade var, at selvom det er badehusenes bagside, så er det den side, der er eksponeret for beboerne i AARhus-boligerne. Opgaven var derfor at tegne en facade i 100 procent brændt træ uden vinduesåbninger, som rent arkitektonisk ville være en fryd for øjet for beboerne i AARhus og alle forbigående. Den løsning fandt vi i det roterende mønster, som iscenesætter det brændte træ på kreativ vis, uddyber Søren Martinussen.

 

Opfundet til opgaven

Det mørke, brændte træ, der nu pryder havnekajen, har været igennem en længere proces for at blive modstandsdygtigt over for det hårde havnemiljø:

- Det er jo et ekstremt hårdt miljø, badehusene står i. Derfor valgte BIG at bruge vores Frøslev Heatwood. Det er termobehandlet træ, der er varmet op til 212 grader for at trække alle sukkerstoffer ud. Det sikrer, at cellerne i træet lukker sig og stopper med at arbejde. Resultatet er, at træet hverken udvider eller trækker sig sammen, som tiden går – og det er selvfølgelig med til at øge holdbarheden markant, siger Carsten Pedersen, projektchef hos Frøslev Træ, og fortsætter:

- Men vi stoppede ikke her. Vi måtte tænke ud af boksen for at ramme det brændte udtryk til beklædningen af facaderne, som BIG ønskede. Udover varmebehandlingen af træet gav vi det derfor en brænding med afsæt i den gamle, japanske Shou Sugi Ban-teknik – hos Frøslev kaldet Flamewood. Det medførte, at træet svulmede op og fik den flotte, mørke overflade, som nu kendetegner badehusene. 

Carsten Pedersen understreger, at kombinationen af Frøslev Heatwood og Frøslev Flamewood er opfundet til denne opgave:

 

- Vi har aldrig før kombineret de to produkter. Men der er ingen tvivl om, at vi fremover vil anbefale vores kunder denne kombination. For det første holder den bedre, og for det andet er den bare enormt flot, afrunder Carsten Pedersen.

Martin L. Petersen
Adm. direktør - CEO
Tlf: +45 7367 0646
Mob.: +45 2174 3695
mlp@froeslev.dk
Læs tidligere nyhedsbreve
Dette website udbydes af:

Frøslev Træ A/S
Jens P. L. Petersens Vej 1
6330 Padborg
Telefon: 74 67 06 00
CVR: 14248331
Email: info@froeslev.dk