Københavns kommende vartegn er et kig ind i fremtidens byggeri

21.04.2021

Flere præfabrikerede elementer og et udvidet samarbejdet mellem leverandører er en stor del af løsningen på de effektiviseringsudfordringer, som dansk byggeri står overfor. Hovedstadens kommende Kaktustårne er et skoleeksempel på, hvor godt det kan lykkes. 

27 kilometer. Så lang en linje ville trælamellerne til facaden på Københavns kommende vartegn, Kaktustårnene, være, hvis de blev lagt på en lige række i forlængelse af hinanden. Kaktustårnene, der skyder op på DSB’s gamle grunde ved Kalvebod Brygge, skal nemlig beklædes med træ. 

”De to Kaktustårne bliver henholdsvis 80 og 60 meter i højden, så det er en relativ stor mængde lameller, der skal bruges til facaderne,” fortæller projektkonsulent hos træleverandøren FRØSLEV, Bo Toftager.

Træet er Heatwood fyr og er importeret som planker fra Finland. Hos FRØSLEV i Sønderjylland er det blevet opskåret og profileret, ligesom lamellerne er blevet samlet til montageklare elementer, som facadeentreprenøren HSHansen kan montere direkte på de præfabrikerede facader. 

Og den arbejdsdeling er ny for FRØSLEV, fortæller Bo Toftager. Normalt ville facadeelementerne nemlig blive samlet hos enten facadeleverandøren eller direkte på byggepladsen. 

”Men når det drejer sig om et relativt stort antal elementer, er det meget mere effektivt at præfabrikere facadeelementerne hos os i Frøslev. Vi er vant til at arbejde med træ, og vi har store haller, hvor medarbejderne kan udføre montagearbejdet indendørs, siger Bo Toftager. 

”Fremtidens byggeri skal effektiviseres, når det kommer til tid og materialespild. Derfor er jeg ikke i tvivl om, at vi kommer til at se mange flere præfabrikerede løsninger i fremtiden. Vi har allerede set det med badeværelser, der sættes hele ind i nyopførte etageejendomme. Nu har vi bevist, at det også kan betale sig, når det kommer til montageklare træemner,” uddyber Bo Toftager. 

 

Præcision er afgørende

Den nye arbejdsdeling stiller dog store krav til samarbejdet mellem byggeriets aktører og til kvalitetssikringen af de præfabrikerede elementer. Når de præfabrikerede elementer forlader FRØSLEV, kan de nemlig ikke umiddelbart laves om.  

”Samarbejde og kommunikation er hovedværktøjerne, for vores opmålinger skal være fuldstændig præcise. I det konkrete tilfælde har vi samarbejdet med HSHansen, som er specialister i fremstilling af færdige facadeelementer. Vi har tegnet og regnet i fællesskab for at sikre, at facadeelementerne har de ønskede mål. Heldigvis har samarbejdet været godt fra dag et af,” fortæller Bo Toftager. 

Og den vurdering er HSHansen enig i. 

”Vi har haft et rigtig godt samarbejde med FRØSLEV. De har været med i hele processen og været proaktive og løsningsorienterede. Det er afgørende for at komme så godt i mål,” fortæller Tei Pelant, der er Projektleder hos HSHansen.

Hos FRØSLEV er glæden over at bidrage til et mere effektivt byggeri stort, og så er de stolte af at være involverede i opførelsen af hovedstadens kommende vartegn.

”Vi er stolte af at levere træ til så markant et byggeri og være med til at give Kaktustårnene et unikt udtryk,” siger Bo Toftager.   

Faktaboks om kaktustårnene: 

Kaktustårnene er tegnet af det verdensberømte danske arkitektfirma BIG – Bjarke Ingels Group. De skyder op på Kalvebod Brygge, og slår efter planen dørene op i 2022. Kaktustårnene kommer til at rumme 495 ungdomsboliger.

 

Nu kan du bygge din egen terrasse med Frøslevs 3D-beregner

17.03.2021

Den sønderjyske træleverandør Frøslev har udviklet en særlig 3D-beregner, som gør det muligt at visualisere, hvordan en træterrasse, et hegn eller renovationsskjuler vil se ud til netop dit hus. Beregneren gør det også muligt at indhente tilbud fra det lokale byggemarked.

Skal terrassen være i sibirisk lærk, fyrretræ eller ask? Og skal overfladen være glat eller med riller? 

Fremover behøver du ikke at foretage meget mere end få klik med musen for at få et kvalificeret bud på spørgsmålene om din haveindretning. 

Den sønderjyske træproducent Frøslev har nemlig udviklet en helt ny 3D-beregner, som gør det muligt at visualisere, hvordan det vil se ud til lige netop dit hus, hvis du anlægger en træterrasse, et hegn eller anskaffer dig havetilbehør som sandkasser, højbede og renovationsskjulere.

Alt, du behøver at gøre, er at tage et billede af dit eget hus eller have og lægge det ind i programmet ”3D-beregner” på Frøslevs hjemmeside. Herefter kan du tilføje terrasser, hegn og havetilbehør og placere det, nøjagtigt hvor du overvejer at gøre det i den virkelige verden. Og du kan lege med træsorter, farver og profiler, indtil du finder det udtryk, som du bedst kan lide. Ønsker du ikke at tage udgangspunkt i din egen matrikel, kan du benytte programmets standardhus og græsplæne. 

3D-beregneren skal gøre det lettere og mere overskueligt at finde de rigtige materialer og mængder til sæsonens kommende haveprojekter. 

Det fortæller Josefine Gosvig, der er salgs- og E-handelskoordinator hos Frøslev: 

”Foråret og sommeren står for døren, og det får rigtig mange danskere til at rykke udenfor. Her vil de gå i gang med nye projekter som for eksempel at anlægge en ny terrasse, rejse et nyt hegn eller indrette haven på ny med højbede. Men det kan være svært at gennemskue, hvilke materialer og farver, der passer bedst til ens hus og have, og derfor har vi udviklet vores 3D-beregner, der gør det muligt at visualisere sine havedrømme,” fortæller Josefine Gosvig. 

 

 

Hun forklarer, at 3D-beregneren gør det muligt at zoome helt ind på hvert enkelt terrasse- eller hegnsmodul. 

”Så får brugeren et helt nært billede af materialerne og kan tage stilling til vigtige detaljer som for eksempel farve, profil og træsort,” lyder det. 

3D beregner giver mulighed for tilbud

Udover at klæde sine brugere bedre på som visuelle havearkitekter, så hjælper 3D-beregneren dem også med at udregne de rigtige materialemængder.

Når en bruger har afsluttet sit haveprojekt, får vedkommenene nemlig en oversigt over hvilke præcise materialer, der er anvendt, og i hvor store mængder. Styklisten, som oversigten kaldes, kan brugeren printe ud og tage med ned i sit lokale byggemarked. 

”Det kan være svært at regne ud, hvor mange brædder af den ene og den anden slags man skal bruge til en ny terrasse eller et nyt hegn. Men vores 3D-beregner er udviklet, så den kommer med en præcis stykliste til sidst. Den kan man så tage med ned i sit lokale byggemarked og købe ind efter,” fortæller Josefine Gosvig og tilføjer, at der ikke er noget værre end at være godt i gang med et gør-det-selv-projekt og så opdage, at man mangler brædder. 

Udover at komme med en samlet stykliste giver Frøslevs 3D-beregner også mulighed for at udregne en samlet materialepris.

”Når man er helt færdig med sit haveprojekt i 3D-beregneren, kan man klikke på ”send mig en pris.” I løbet af nogle dage modtager man så et konkret tilbud fra sit lokale byggemarked på de ønskede varer,” siger hun.

Frøslevs 3D beregner findes under ”beregner” på Frøslevs hjemmeside: www.Froeslev.dk

 

Frøslev tager endnu et skridt i kampen mod materialespild

03-03-2021

Den sønderjyske træleverandør Frøslev har taget endnu et vigtigt skridt i kampen for en grønnere verden. Som led i en grøn genanvendelsesstrategi har Frøslev nemlig sikret sig, at virksomhedens restprodukter fremover bliver sat til salg i et materialebibliotek, hvorfra andre virksomheder kan genanvende produkterne. 

48 trucks, der kører på grøn strøm, en CO2-neutral hjemmeside, salg af certificeret træ og et stort fokus på præfabrikation, der minimerer materialespil og tung transport. Det er blot nogle af de bæredygtige tiltag, som den sønderjyske træleverandør Frøslev har iværksat.

Og nu er virksomheden gået endnu en mil i kampen for en mere klimavenlig verden. 

Frøslev har nemlig indgået et tæt samarbejde med den århusianske virksomhed The Upcycl. The Upcycl forbinder restmaterialer fra produktioner landet over med andre virksomheders forsyningskæder. Det foregår ved, at virksomheden uploader billeder af restmaterialerne i et digitalt og fysisk materialebibliotek, hvorfra andre virksomheder for symbolske beløb kan købe produkterne. På den måde reduceres produktionen af nye varer, og det har positiv betydning for klima og miljø.

”Det betyder rigtig meget for os i Frøslev, at vi sætter så lille et aftryk på naturen som muligt. Derfor har vi hele tiden fokus på at minimere materialespild og på at sikre, at det materialespild, som vi ikke kan undgå, bliver genanvendt og udnyttet fuldt ud. Når vi har indgået et samarbejde med The Upcycl, så er det fordi, at der kan sidde en virksomhed, som vi aldrig har hørt om, et sted i Danmark, og som har brug for lige præcis vores restmaterialer. Forbindelsen til den virksomhed hjælper The Upcycl med at skabe,” fortæller Brian Nissen, der er salgschef i Frøslev. 

Stor efterspørgsel på genbrugstræ 

Og virksomheder, som kan bruge resterne fra Frøslevs produktion af certificeret træ, er der masser af. 

Det fortæller Rikke Ullersted, der er grundlægger af The Upcycl. 

”Det var os, som henvendte os til Frøslev for at høre, om de ikke kunne tænke sig at bidrage til vores materialebibliotek. Vi har rigtig mange kunder, som ønsker at genanvende certificeret træ,” siger hun og forklarer, at det for eksempel er arkitekter, der arbejder med bæredygtige projekter, hvor det er en del af projektet, at byggematerialerne skal være genanvendt.

 

Genanvendelse er dog langtfra et nyt begreb hos Frøslev. I årevis har virksomheden sørget for, at spildproduktionen blev genanvendt ved blandt andet at spørge ud i virksomhedens eget netværk, om nogle kunne bruge restprodukterne. 

”Vi har aldrig bare smidt træ ud. Vi har altid sørget for, at det blev genbrugt af nogle i vores netværk. I yderste konsekvens har vi selv genbrugt det til vores fabrik. Men nu får vi sat genanvendelsen i system, og vi når ud til virksomheder, som vi ellers ikke ville være nået ud til,” forklarer Brian Nissen.

Andelen af spildmateriale fra Frøslev, som andre virksomheder i fremtiden kan få gavn af, vil dog med tiden blive mindre og mindre.

Det skyldes netop, at Frøslev har et enormt fokus på at undgå unødig overproduktion og hele tiden optimerer og effektiviserer virksomhedens materialeforbrug. 

”Vi bliver heldigvis hele tiden bedre og bedre til at undgå unødig produktion. Vi præfabrikerer for eksempel langt flere løsninger nu hos os i Frøslev end tidligere, og det reducerer spildproduktionen væsentligt. Vi vil dog altid have rester fra udskæringer og eventuel fejlproduktion, og det er de materialerester, som nu bliver en del af The Upcycls materialebibliotek,” siger Brian Nissen og fortæller, at Frøslev netop har afsendt sin første palle med resttræ. 

”Om det bliver brugt til skærebrætter, yogahaller eller mobile kontorer, må tiden vise, vi er bare glade for, at det bliver genanvendt,” slutter han.