Unge skal inspireres til at vælge en erhvervsuddannelse

27-04-2022

Frøslev donerer træ:

3.525 børn fra 7. til 9. klasse har alene sidste år deltaget i projekt Kloge Hænder, som Naturvidenskabernes Hus står bag. Projektet har til formål at vække de unges interesse for håndværksfagene og dermed forhåbentlig få endnu flere til at søge ind på en erhvervsuddannelse efter grundskolen. Og det projekt bakker trævirksomheden Frøslev op om. Derfor har virksomheden doneret metervis af træ til projektet, som fortsætter sin Danmarksturné.  

Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet vælger cirka 70 procent af de elever, der forlader grundskolen, at starte på en gymnasial uddannelse, mens det blot er omkring 20 procent, som søger ind på en erhvervsuddannelse. Den tendens vil Naturvidenskabernes Hus, der er et nationalt center for skole-virksomhedssamarbejde med fokus på naturvidenskab, teknologi, it og håndværk, være med til at forandre. Derfor har centret oprettet et projekt kaldet Kloge Hænder, som skal inspirere flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse gennem brobygningssamarbejder mellem grundskolen, erhvervsuddannelser og virksomheder.  

Alene sidste år deltog 3.525 børn fra 7. til 9. klasse i hele landet i projektet, og nu fortsætter Kloge Hænder med at drage rundt til de danske grundskoler for at vække de unges interesse for håndværk:

- Det er enormt vigtigt, at vi får flere unge til at vælge erhvervsuddannelser inden for eksempelvis byggebranchen, for ellers kommer vi til at mangle arbejdskraft indenfor feltet i fremtiden. Derfor har vi skabt Kloge Hænder, hvor vi kan få vist håndværksfagene frem, og de unge kan få lov til både at snuse til og prøve kræfter med de praktiske fag. Det er svært at vælge en uddannelse, som man ikke ved noget om, så med projektet håber vi på at inspirere de unge til at se muligheder i håndværksfagene, forklarer Helle Kann, der er udviklingschef hos Naturvidenskabernes Hus.

 

En af de virksomheder, som er trådt ind i projektet, er Frøslev, som er en af Danmarks største leverandører af træ til byggeriet. Trævirksomheden har doneret metervis af træ til projektet og sørger ligeledes for at levere det til landets skoler:

- Træbyggeri og -håndværk har et stort og bæredygtigt potentiale. Men hvis det store potentiale for alvor skal forløses, skal der større fokus på træhåndværket i undervisningen, så vi kan få endnu flere dygtige håndværkere og specialister. Og derfor bakker vi naturligvis gerne op om det gode projekt, som Naturvidenskabernes Hus har sat i værk, siger salgs- og marketingchef hos Frøslev, Brian Nissen, og uddyber: 

- Vi har leveret mange meter træ til skolerne rundt om i landet, så de unge kan fordybe sig i træets verden. Det skal være så nemt som muligt for skolerne at deltage i projektet, så derfor sørger vi for både materialer og den direkte levering, således skolerne ikke er begrænset af hverken tid, transport eller økonomi i forhold til projektet.

Vækker stor begejstring

Helt konkret består projektet i, at de unge kommer væk fra skolebøgerne for en stund. I stedet skal de kaste sig over at bygge en ottekantet træbænk, som er specialdesignet til projektet, således de unge får indsigt i de processer, som håndværksfagene indeholder. Og ifølge Helle Kann har der været mange positive tilbagemeldinger fra de unge: 

 

- Vi har allerede haft mange unge igennem projektet, og de er begejstrede for at få lov til at arbejde med hænderne. Flere fortæller, at det er sjovt at arbejde med træet og måle stykker op, save og slibe til. De bliver udfordret på en anden måde, og det er netop et af formålene med projektet, der fortsætter i foråret. Her skal vi blandt andet til Syddjurs og Herning Kommune, og det kan lade sig gøre, fordi virksomheder som Frøslev støtter os, fortæller hun afsluttende. 

Frøslev Træ overtager Moelven Danmark

01-03-2022

Konsolidering i den danske træindustri:

Frøslev Træ A/S har netop indgået en aftale med Moelven Industrier ASA om overtagelse af koncernens danske aktiviteter inden for distributions- og projektmarkedet. Med købet forøger Frøslev sit omfang med cirka en femtedel og sikrer derudover et endnu bredere sortiment til virksomhedens kunder. Samtidig styrkes projektindsatsen ved overtagelsen. Ifølge administrerende direktør i Frøslev, Martin L. Petersen, skaber overtagelsen spændende synergier for Frøslev-koncernen og dens kunder.

Overtagelsen af Moelven Danmark A/S sker med omgående virkning og betyder, at Frøslev per 1. marts 2022 overtager Moelven Industrier ASAs danske selskab, herunder organisation, lager og aftaler inden for distributions- og projektprodukter, mens Moelven Industrier ASAs salg af industriprodukter indgår i et nyoprettet selskab under den hidtidige ejer:

- Vi glæder os meget over, at vi nu kan dele den gode nyhed. Udover at vi først og fremmest supplerer teamet med kolleger, der har en stærk faglig ekspertise inden for træet, så giver det også meget mening, når vi ser på virksomhedsstrukturerne. I Frøslev har vi i mange år udviklet og forfinet vores distributionskoncept, mens vi først startede med en mere dedikeret projektindsats i 2019 – et skridt, der har vist sig at være blevet taget rigtig godt imod af vores kunder, og som nu fortjener yderligere indsats. Og her er Moelven Danmark længere på projektrejsen, mens de på distributionssiden har brug for et større lager og produktion at trække fra. Timingen er derfor god, og begge dele giver stærke synergier, som nu vil resultere i, at to plus to giver seks, siger Martin L. Petersen, der er ejer og administrerende direktør i Frøslev, og uddyber: 

 

 

- Med Frøslevs overtagelse af Moelven Danmark bliver vi således én samlet enhed med Frøslev som navn og brand, og sammen vil vi fremover kollektivt kunne tilbyde vores kunder et markant bredere sortiment blandt andet inden for flere produktkategorier i træ og med en højere fleksibilitet i vores samlede leverancer, siger han og bakkes op af Bjarne Hønningstad, der er divisionschef hos Moelven Wood, der ligeledes glæder sig over aftalen: 

- Det er selvfølgelig vemodigt at give slip på en del af Moelven-familien, men vi ved, at selskabet er i de bedste hænder. Vi har en stor tro på, at Frøslev har det, der skal til for at videreudvikle og forstærke virksomheden til fremtiden, og vi ser frem til at fortsætte det gode samarbejde med dem fremover.

Det lange perspektiv

Aktuelt oplever Frøslev stor uro på træmarkederne, hvor situationen ændrer sig på noget nær daglig basis. Men på samme måde som dialogen om overtagelsen ikke er opstået fra den ene dag til den anden, så ses der også fortsat frem på den lange bane i forhold til at fremtidssikre virksomheden og Frøslevs evne til fortsat at være relevant for de danske byggecentre og en stærk partner i det danske byggeri – og her spiller konsolideringen en væsentlig rolle.

- Vores syn på fremtidens leverandør af træ indebærer at have den rette bredde i sortimentet, de rette kvaliteter på lager og den kortest mulige leveringstid. Dertil kommer, at vi de senere år har oplevet en stigende interesse for brugen af træ i fremtidens byggeri, og mens der er umiddelbare synergier på den korte bane, så er det ligeledes et skridt med det lange perspektiv for øje, hvor både distributionssalget og projektsalget styrkes, lyder det afslutningsvist fra Martin L. Petersen. 

I den nærmeste fremtid vil Frøslev flytte distributionsprodukterne sammen på Frøslevs centrallager.

Frøslev Træ udvikler miljøvenligt alternativ til den traditionelle trykimprægnering

31.03.2022

Som et nybrud lancerer træproducenten Frøslev Træ i samarbejde med Bollerup Jensen, der er specialiseret i at producere miljøvenlige silikat-, sæbe- og rengøringsmaterialer, nu en naturlig træimprægnering fri for miljøskadelige stoffer med unikke egenskaber. Den nye imprægneringsmetode, som har til formål at forlænge træets holdbarhed, kan i funktionalitet hamle op med den traditionelle trykimprægnering, der er anvendt af byggebranchen gennem næsten 200 år.

Sand og vand. Sådan lyder basen i Frøslevs nye, naturlige træimprægnering, der er fri for miljøskadelige stoffer, og som gennemtestet i funktionalitet kan leve op til den næsten 200 år gamle, traditionelle trykimprægnering. Træproducenten har i samarbejde med Bollerup Jensen, der er specialiseret i at producere miljøvenlige silikat-, sæbe- og rengøringsmaterialer, brugt de sidste ti år på at udvikle Frøslev Sature®, der i al sin enkelthed er silikatimprægneret fyrretræ fra certificerede, nordiske skove. 

- Frøslev Sature® er en vision, som nu endelig er blevet til virkelighed. I Frøslev arbejder vi hver dag for at udvikle træets bæredygtige anvendelse, således det kan blive en stadigt større del af fremtidens byggeri. Træet har mange utrolige egenskaber, herunder dets fornybarhed og evne til at trække CO2 ud af atmosfæren. Samtidigt stiller samfundet i stigende grad krav til, at behandlingen af træ får en endnu mere bæredygtig profil, og det er vores ansvar at tilbyde det. Derfor har vi siden 2011 haft en vision om at skabe Frøslev Sature®, der er en af Frøslevs største investeringer nogensinde, og resultaterne giver os høje forventninger til lanceringen af den nye behandlingsmetode, fortæller administrerende direktør i Frøslev, Martin L. Petersen, og fortsætter: 

- Frøslev Sature® er nemlig en naturlig og miljøvenlig behandling, som kan være med til at rykke byggebranchen i en endnu mere bæredygtig retning. Her giver silikatprocessen en fysisk virkende beskyttelse, hvor træet mineraliseres, så de trænedbrydende organismer fysisk ikke kan gå i det, samtidig med at træets styrke øges. Det er en modsætning til den traditionelle trykimprægnering, der nok har gode fordele i mange sammenhænge, men samtidigt også er behandlet med kemikalier.

Beskyttet proces  

Under udviklingen af Frøslev Sature® stiftede Frøslev og Bollerup Jensen sammen virksomheden Preservation Technologies, hvor virksomhederne i samarbejde har udviklet imprægneringen, der beskytter træ mod råd, og som hele tiden har været en rettighedsbeskyttet proces. 

 
- Silikatimprægnering er faktisk 100 år gammel visdom, der er gået i glemmebogen. Vi vidste derfor, at silikat kunne bruges på overflader, men der var ingen, der havde bevist, at det kunne komme helt ind i træet. Det har været en proces, som vi har brugt lang tid på at teste af i forskellige miljøer, og i fælles samarbejde er vi lykkedes med at videreudvikle silikatbehandlingen og har fremstillet en unik formel, der kan bruges til at imprægnere træ under tryk, forklarer Frode Dale, der er administrerende direktør hos Bollerup Jensen. Han suppleres af Martin L. Petersen: 

- Vores opgave har været at udvikle en silikatformel, som ikke bare kunne trykkes ind i overfladen af træet, men kunne gennemimprægnere splintveddet i træet. Og det er os bekendt ganske unikt. Den væske, vi havde fra begyndelsen, havde ikke den evne, så det har været et stort udviklingsarbejde med flere forbedringer og nybrud, før vi fandt frem til den særlige væske, vi bruger i dag, siger han. 

Ombygger anlæg og sikrer forsyningskæder

I en tid, hvor der er ekstra stort fokus på forsyningskæder og manglende byggematerialer, har Frøslev valgt at ombygge et af virksomhedens eksisterende anlæg, således Frøslev selv har kontrol over hele processen og dermed selv producerer Frøslev Sature®. 

- Frøslevs koncept er blandt andet defineret af, at vi står for en stor del af produktionen selv, således vi kan opholde vores leverancegrad, ikke mindst i tider med knaphed og volatilitet. Derfor har vi valgt at ombygge et af vores eksisterende anlæg, så vi selv producerer og leverer Frøslev Sature®. Det giver fuld kontrol over forsyningskæden – og det er vigtigt for os og vores kunder, forklarer Martin L. Petersen og tilføjer: 

- Vi lancerede Frøslev Sature® til det tyske marked sidste år, og det har været med stor succes. Derfor er vi nu klar til for alvor at gå i luften med den nye imprægneringsmetode i Danmark. Vi tror og håber, at Frøslev Sature® vil blive lige så efterspurgt på det danske marked som i Tyskland.

Frøslev Sature® bliver en lagervare, som kan købes hos diverse tømmerhandler og byggecentre fra april 2022. 

Læs mere om Sature HER

Frøslev åbner dørene for XL-BYG

10. december 2021

35 handelselever fra XL-BYG har netop besøgt Frøslev Træ for at få indsigt i træproduktionen. Det er andet år i træk, at elever fra XL-BYG besøger Frøslev, hvor formålet er at bygge bro mellem uddannelse og virksomhed og således skabe sammenhæng mellem teori og praksis samt øge opmærksomheden omkring træ som byggemateriale.

Rigtig mange danskere køber hver dag træ i byggemarkeder og tømmerhandler. Men hvordan vælger man den rigtige træsort, og hvilken betydning har træets overfladebehandling, vægt, bøjelighed og æstetik? Det blev 35 handelselever fra XL-BYG for nyligt klogere på. 

For andet år i træk åbnede Frøslev, der er leverandør til de danske byggemarkeder og tømmerhandler, nemlig dørene ind til træproduktionen, således XL-BYGs handelselever kunne komme helt ind i træets verden og opleve, hvordan råtræ forvandles til færdige terrassebrædder, systemhegn og profiler, som blandt andet havner i XL-BYGs forretninger. Og hos XL-BYG er man begejstret for det tilbagevendende træseminar. Det fortæller Mette Brund, der er HR- og uddannelseskonsulent i XL-BYG:

- Vi har et rigtig godt samarbejde med Frøslev, der hjælper os med konkret erfaring og opdateret viden i forhold til træprodukter, som vores elever kan tage med sig ud i byggemarkederne. Vi oplever også, at vores elever er meget glade for at komme ud til Frøslev og suge viden til sig. Det giver et friskt pust til undervisningen og får eleverne til at spidse ører, siger hun og supplerer:

- Valg af træ er en svær, men vigtig beslutning i forhold til det givne byggeprojekt, og derfor bruger vi tid på at uddanne vores kommende salgskonsulenter ved blandt andet at tage på virksomhedsbesøg. Frøslevs træ er absolut et kerneprodukt hos XL-BYG, og derfor er det enormt vigtigt for de mange elever at komme helt ind i maskinrummet og opleve processerne fra varelevering til forarbejdning, logistik og få træsorterne præsenteret af Frøslev selv. Det har stor betydning, at eleverne får et godt forhold til produkterne, som de skal sælge, og ikke mindst leverandørerne, og derfor er vi glade for, at Frøslev byder os indenfor til en dag i træets navn.

Træ er fremtidens byggemateriale

På dagen fik de mange elever en rundvisning hos Frøslev og kom igennem alt fra Frøslevs store lager med det rå træ til de forskellige stationer med overfladebehandling og varetransport. Herefter holdt Frøslevs salgs- og marketingchef, Brian Nissen, oplæg om træsorter, tryk- og brandimprægnering, certificeringer og forarbejdningsprocessen samt gav gode råd om alt lige fra produktvalg til træets historie. 

- Træ er på mange måder fremtidens byggemateriale. Det er en fornybar ressource, som lagrer CO2 og samtidig har et meget lavt energiforbrug ved fremstilling. Derudover kan det anvendes til alt lige fra facadebeklædning og bærende konstruktioner til gulve og møbler. Det er derfor vigtigt, at vi klæder de unge på, så vi kan udbrede kendskabet til træs mange anvendelsesmuligheder i endnu højere grad. Af den grund åbner vi hos Frøslev gerne dørene, så eleverne kan få et helhedsindtryk af træbranchen. På den måde gavner det både uddannelsen, fagligheden og det fremtidige bæredygtige byggeri, lyder det afsluttende fra Brian Nissen.

Træ skal skabe rammerne om helingsproces:

01-11-2021   Foto: © Herzog & de Meuron - Vilhelm Lauritzen Arkitekter

50.000 meter trælameller på vej til nyt nordsjællandsk supersygehus

Frøslev Træ har netop leveret den første sending af en kæmpe ordre på i alt 50.000 meter Heatwood-trælameller til Nyt Hospital Nordsjælland. Det store supersygehus er i øjeblikket ved at blive opført i Hillerød, hvor den omkringliggende natur, materialer og arkitekturen skal bidrage til at skabe en helende ramme. 

50.000. Så mange meter trælameller skal Frøslev Træ levere til det nye supersygehus, som netop er ved at blive opført i Hillerød i Nordsjælland. Her har Nyt Hospital Nordsjælland valgt, at den 118.000 kvadratmeter store bygning skal beklædes med træ og således skabe en funktionel og fleksibel ramme, hvor naturen og bygningens materialer spiller sammen med patienternes helingsproces. 

- Det nye supersygehus er et stort og ekstraordinært projekt, hvor både arkitektur og materialer har en helt central rolle. Det er blandt vores største ordrer, og vi er stolte over at være valgt til at skulle levere de mange tusinde meter trælameller. Samtidig er det helt i tråd med vores strategi om i endnu højere grad at omfavne projektmarkedet, siger Thomas Mark Venås, der er udviklingschef hos Frøslev Træ.

Det bliver byggematerialet Frøslev Heatwood, der skal pryde Nyt Hospital Nordsjælland, da det giver et varmt udtryk og er meget holdbart uden at være behandlet med nogen form for kemi: 

- Det var afgørende for bygherre, at træfacaderne skulle være modstandsdygtige over for trænedbrydelige svampe, være hårdfør overfor det danske vejr og ikke mindst være vedligeholdelsesfrit. Og derfor har vi igennem hele forløbet fungeret som videnspartner og haft en tæt dialog om materialevalget til byggeriet, hvor valget til sidst faldt på Heatwood, som har en utrolig holdbarhed. Heatwood er nemlig fremstillet ved hjælp af en særlig varmebehandling, som forbedrer træets egenskaber, helt uden kemiske stoffer, og det matcher således i høj grad ønskerne til projektet, forklarer Thomas Mark Venås og fortsætter: 

 

- Det var desuden vigtigt for bygherre, at sygehuset giver en oplevelse af tryghed. Og her passer Heatwood rigtig godt. Træet har nemlig et varmt og beroligende udtryk og vil med tiden patinere til en smuk, naturlig grålig tone. På den måde kan træet give et organisk udseende, samtidig med at sygehuset udefra fremstår imødekommende.

Træ i tusindvis af meter kræver det rette set up

Ifølge Thomas Mark Venås har Frøslevs set up haft en afgørende betydning for, at virksomheden kunne levere en så stor ordre – særligt i en tid, hvor der har været prisstigninger og udfordrende materialeleveringer: 

- Hos Frøslev forarbejder vi selv alt træ, således vi kan garantere både levering og kvalitet, og det – foruden vores store lagerkapacitet – har været helt afgørende for, at vi har kunnet byde ind på et projekt i den her størrelsesorden. Når vi selv forarbejder træet, kan vi sørge for at have produktet på hylden og levere den rigtige mængde, når kunden skal bruge det – og den garanti gør os konkurrencedygtige i udbud, lyder det afsluttende fra Thomas Mark Venås. 

I løbet af efteråret vil Frøslev levere de mange tusinde meter trælameller til Nyt Hospital Nordsjælland, der skal stå klar til brug i 2024. 

Frøslev bliver medejer af træbranchens svar på måltidskasser

22-11-2021

Frøslev Træ, leverandør til de danske byggemarkeder og tømmerhandler, styrker sin produktportefølje med et unikt gør-det-selv-koncept. Frøslev er nemlig trådt ind i ejerkredsen hos arkitekt- og designvirksomheden Arko, der udvikler og sælger træbranchens svar på måltidskasser. Men i stedet for madvarer indeholder kassen materialer målrettet gør-det-selv-segmentet, der gør det muligt selv at bygge arkitekttegnede træmøbler og funktionelt inventar til uderummet.

Den lagerførende træproducent Frøslev Træ er netop indtrådt som medejer af arkitekt- og designvirksomheden Arko, der i fremtiden vil gå under navnet Frøslev Arko, og bliver dermed en del af ejerkredsen. 

Frøslev Arko udvikler såkaldte Arki Kits, der er træbranchens svar på de populære måltidskasser. Men i stedet for opskrifter og madvarer er der arbejdstegninger og vejledninger til arkitekttegnede træmøbler i kassen, således det uanset erfaringsniveau bliver let at lave sit helt eget æstetiske udendørsmøbel i træ. Og ifølge administrerende direktør hos Frøslev, Martin L. Petersen, passer konceptet rigtig godt til trævirksomhedens delstrategi om at udvikle endnu flere løsninger til gør-det-selv-segmentet:

- Hos Frøslev arbejder vi hele tiden på at udvikle nye træløsninger, så vi kan tilbyde de danske tømmerhandler og byggemarkeder endnu flere spændende produkter til hylderne og skabe muligheder for at forøge deres omsætning af træ og værktøj. På den måde bidrager virksomhedens målsætning samtidig til at fremme brugen af træbaserede produkter. Træet, der skal bruges, er ofte noget, vores kunder i forvejen har på hylderne, og derved kan det være det klassiske mersalg. Arki Kit er nemlig en helt ny form for designunivers, der kan få endnu flere til at hoppe i arbejdstøjet og bygge bæredygtige træmøbler helt fra bunden – på en enkel og overskuelig måde, siger Martin L. Petersen og fortsætter: 

- Med det nye partnerskab slår vi derfor det bedste fra to verdner sammen. Arko er nemlig enormt stærke på design og udvikling, imens vi hos Frøslev har fokus på træets egenskaber, optimering og effektivitet. På den måde kan vi sammen være med til at bidrage til at udvikle markedet for gør-det-selv-projekter i træ. Samtidig kommer Arko til at hjælpe os med deres designvinkel på flere af vores øvrige produkter. 

Konkret betyder det nye partnerskab, at Frøslev skal stå for salget af de såkaldte Arki Kits via trævirksomhedens forhandlere, imens Frøslev Arko skal skabe designuniverset og udvikle endnu flere arkitekttegnede gør-det-selv-møbler til konceptet.

 

- Vi er enormt stolte over, at en så stor spiller som Frøslev nu har indgået et partnerskab med os. Da vi i sin tid udviklede vores første Arki Kit var det baseret på Frøslevs træ, som vi købte i vores lokale byggemarked. Tanken var nemlig, at vi ville bruge det bedste træ og samtidig anvende materialer, der var lettilgængelige for alle – og her var Frøslevs træ et oplagt valg. Så det er virkelig motiverende og meget spændende, at vi nu bliver en del af Frøslev og dermed får adgang til hele værdikæden, en kæmpe viden og faglighed omkring træ, forklarer Thomas Møller Ørum, der er direktør og medstifter af Frøslev Arko.

Stigende efterspørgsel på gør-det-selv

I de sidste par år er danskernes lyst til at istandsætte og lave gør-det-selv-løsninger eksploderet. Det så man blandt andet med de populære pallemøbler, der blev bygget af europaller. Og ifølge en undersøgelse fra Kantar Gallup og Videnscenter Bolius har 28 procent af danskerne sat gang i gør-det-selv-projekter i hjemmet under coronakrisen, og gør-det-selv-udstyr efterspørges stadig i stor stil. Det er netop denne tendens, som Frøslev og Frøslev Arko vil imødekomme ved at samle de nødvendige byggematerialer i en pakkeløsning, så danskerne selv kan bygge kvalitetsmøbler og -inventar til hjemmet:

- Arki Kit er skabt ud fra tanken om, at det skal være nemt og overskueligt at lave gør-det-selv-projekter, samtidig med at man får et danskdesignet uderumsmøbel i en høj kvalitet. Rigtig mange vil nemlig gerne kaste sig ud i projekterne, men de falder ofte fra undervejs, fordi det kræver for meget planlægning og tid. Arki Kit er derfor et box-kit, hvor alle komponenterne til et designmøbel i træ er samlet – alt fra skruer og beslag til arbejdstegninger og hjælpeværktøjer medfølger i kassen – men man skal selv bygge møblet fra bunden, så man får fornøjelsen af selve processen og ikke mindst stoltheden over resultatet, lyder det fra Thomas Møller Ørum. 

Arki Kit vil blive solgt i både Danmark og Tyskland og vil være at finde på mange tømmerhandlers og byggemarkeders hylder fra det nye år.

Stort bæredygtigt skridt: Frøslev Træ foretager største investering i virksomhedens historie

02-07-2021

ThermoWood, der er velegnet til facader og terrasser, har de seneste år været et fremadstormende træprodukt i dansk byggeri. Det er oplevelsen hos blandt andre træleverandøren Frøslev, som derfor nu satser massivt på egen produktion af den bæredygtige trætype ved køb af et helt nyt ThermoWood-anlæg. Anlægget skal være med til at styrke virksomhedens forsyningskæde og dermed også konkurrenceevne, så Frøslev fremadrettet også på denne produkttype kan tilbyde sine kunder en endnu større leveringssikkerhed og kvalitetssikring.  

Det seneste år har coronakrisen vist, hvor vigtig kontrol over forsyningskæden er. Det skyldes ikke mindst den markant stigende efterspørgsel på byggematerialer, herunder træ, der har gjort det svært for landets virksomheder at skaffe de nødvendige varer. Blandt andet som følge af de erfaringer har Frøslev, der er en af Danmarks største leverandører af træ til byggeriet, nu foretaget virksomhedens største investering til dato. 

- Som en del af vores overordnede og langsigtede strategi, der blandt andet går på at øge vores andel af træ solgt til eksempelvis projektmarkedet, har vi netop investeret i omegnen af 25 millioner kroner i et nyt såkaldt ThermoWood-anlæg med en fremtidssikret kapacitet. Det er en stor milepæl for os, da ThermoWood er et af vores nøgleprodukter, som på bare få år er steget 150 procent i omsætning, og som vi forventer fortsætter sin stigende relevans for markedet de kommende år gennem sin lave miljøpåvirkning, formstabilitet og særlige patinering, fortæller administrerende direktør i Frøslev, Martin L. Petersen. 

Den store efterspørgsel på ThermoWood, som er træ, der anvendes til udendørs beklædning, skyldes i høj grad det stigende fokus på træbyggeri og den bæredygtige dagsorden. ThermoWood er nemlig kort beskrevet træ, der er behandlet med høj varme og vanddamp, som forandrer træets cellestruktur, så det bliver mere modstandsdygtig over for råd og svamp, når det anvendes til facader. Processen er således 100 procent fri for biocider og tungmetaller modsat mange kendte, alternative behandlingsmetoder på markedet.

- I takt med, at bæredygtighedsdagsordenen vinder stigende indpas i dansk byggeri, vil byggematerialer som dette også blive efterspurgt mere. Og på et strategisk produktområde som dette ønsker vi en større grad af egenproduktion og ”hands on”. På den måde kan vi fremadrettet ikke alene tilbyde vores kunder større volumener, men også korte leveringstider, da vi selv kan foretage hele forarbejdningen – fra træet kommer til Frøslev som ubehandlede brædder til det profilerede slutprodukt, lyder det fra Martin L. Petersen.

Investering i bæredygtigt byggeri er fremtiden 

Ifølge boligøkonom i Dansk Industri, Bo Sandberg, er netop investeringer som disse vigtige for at fastholde og udbygge arbejdet for et bæredygtigt byggeri i Danmark: 

- Byggeriet går generelt en lys fremtid i møde. Og det gælder ikke mindst energirenovering og bæredygtigt byggeri. Der er dog stadig brug for fyrtårnsprojekter som Frøslevs ThermoWood-produktion, der kan løfte branchen og lokalområdet, og som andre kan spejle sig i, forklarer han og fortsætter: 

- Samtidig har coronapandemien vist, hvor sårbare verdensøkonomiens forsyningskæder er. På den baggrund er det ekstra positivt med et nyt produktionsanlæg til ThermoWood i Danmark, uden vi dog af den grund skal glemme vigtigheden af internationalt udsyn og åbne grænser til den arbejdskraft, vi i stigende grad har brug for.

Hos Frøslev ser man uden tvivl også investeringen som en fremtidssikring. Ikke alene kan virksomheden nemlig give bedre garantier til sine kunder, men også i langt højere grad sikre kvaliteten af det ThermoWood, der kommer ud af huset: 

- I takt med byggeriets løbende udvikling vil der blive stillet større og større krav til kvalitet og miljøpåvirkning. Her vil investeringen ikke blot sikre os produktionsvolumen, men også produktionskvaliteten og opfyldelsen af de store krav, som byggeriet stiller både i dag og på sigt. Det skyldes, at vi nu selv bliver ansvarlige for dokumentation af processerne og materialets holdbarhed, hvor vi ser en mulighed for at gøre en forskel, fortæller Martin L. Petersen, som samtidig fremhæver, at Frøslev således står endnu bedre nu i forhold til at skabe langsigtede og forpligtende samarbejder med virksomhedens kunder. 

Anlægget forventes i drift i 2. kvartal af 2022.

Læs seneste nyhedsbrev

Martin L. Petersen
Adm. direktør - CEO
Tlf: +45 73 67 06 46
Mob.: +45 21 74 36 95
mlp@froeslev.dk
Træ til Blachmans husbåd

Kom med om bord på Thomas Blachmans husbåd Fritz Juel, der har fået skibsdæk af Frøslev egeplanker.

Pressemeddelelser