Frøslev indgår samarbejde med Molslinien

maj 2023

Etablerer nye ventezoner i træ

Fremover kan de mange rejsende, som benytter Molslinjen fra Aarhus mod Odden, se frem til nye, indbydende ventezoner i træ. Et samarbejde mellem Molslinjen og Frøslev Træ har nemlig betydet, at der nu er etableret flere plateauer med solsenge og siddemoduler på havnen i Aarhus til glæde og gavn for Molslinjens mange passagerer.

Det skal ikke være forgæves at komme i god tid til færgen, mener Molslinjen. I mange år har hurtigfærgen transporteret omkring halvanden million passagerer årligt imellem Aarhus og Odden over Kattegat. Men der har tidligere været mangel på gode steder at slå sig ned i ventetiden, og det har Molslinjen nu taget konsekvensen af. På baggrund af et nyt tiltag om at skabe nye og indbydende ventezoner på havnesiden i Aarhus har Molslinjen indgået et samarbejde med trævirksomheden Frøslev Træ, der har base i Sønderjylland. 

- Vores færgeovergang tilbyder vores passagerer en pause på deres rejse, og den pause begynder allerede i opmarchbanen. I den forbindelse har det været vigtigt for os at tilbyde gode muligheder for at udnytte den pause bedst muligt. Tidligere har vores ventezoner bestået af bord-bænkesæt mellem opmarchbanerne, som er blevet benyttet af dem, der er kommet tidligt til deres afgang. Men de nye ventezoner indbyder til mere afslapning, mens man venter på færgen, fortæller Jesper Maack, PR- og kommunikationschef hos Molslinjen.  

I de nye ventezoner er der opsat flere nye træplateauer med solsenge og andre siddemoduler fra Frøslev til glæde for de rejsende passagerer, der fremover kan nyde ventetiden uden for bilen.

- De nye zoner er bygget af Frøslevs samlekits kaldet Arki Kit som blandt andet indeholder solsenge, siddemoduler og borde. De giver plads til, at man kan slænge sig og bruge ventetiden mere afslappende og kreativt. Det var desuden vigtigt for Molslinjen, at de nye opholdssteder er langtidsholdbare og stabile i de til tider vindomsuste omgivelser, siger Carsten Meyer-Zeuthen, direktør og medstifter af Frøslev Arko, der delvist er ejet af Frøslev, og fortsætter: 

- Derfor er plateauerne bygget af Frøslev Sature, som er meget holdbart træ imprægneret med naturligt forekommende silikat og er fri for biocider og tungmetaller. Et produkt, der vandt Innovationsprisen ved Building Awards 2022. Møblerne er derimod bygget af Frøslev Embla ThermoWood, som er træ, der udelukkende er fremstillet ved hjælp af høje temperaturer og vanddamp. 

Fængselsindsatte bygger møblerne

Udover at tilbyde funktionelle møbler er de nye ventezoner ved Molslinjen også med til at give en meningsfuld hverdag for indsatte i Renbæk Fængsel i Sønderjylland. Det er nemlig fængslets indsatte, der bygger møblerne til de nye ventezoner. 

- Vi er meget tilfredse med de møbler, som de indsatte fra Renbæk Fængsel har bygget. De indsatte skal både kunne lave de rigtige beregninger, være grundige og have styr på finish, så vi får det helt rigtige resultat til Molslinjens ventezoner. Samtidig er projektet med til at skabe et formål for de indsattes hverdag, som vi er utroligt glade for at kunne bidrage til, lyder det fra Carsten Meyer-Zeuthen, som suppleres af Jesper Maack: 

- Arbejdspladser på søen har altid formået at samle folk fra alle dele af samfundet. Og netop den tankegang er vi stolte af at kunne fortsætte med blandt andet via dette projekt. Vi sætter nemlig en stor ære i at have en inkluderende arbejdsplads med plads til alle – uanset baggrund.

Arki Kit, som møblerne i de nye ventezoner er bygget ud fra, er byg-selv-sæt af arkitekttegnede møbler til udendørs brug, som blandt andet sælges via tømmerhandler og byggemarkeder. Kittet er målrettet gør-det-selv-folket og indeholder alle komponenter, hjælpeværktøjer, instruktioner og trin-for-trin-guides til både forberedelser og montage, så man selv får glæden og stoltheden over at have bygget møblet. Renbæk Fængsel får leveret kits og træet til møblerne, som de selv skal måle op, save til og samle. Når de indsatte har bygget møblerne, bliver de afhentet af Frøslev, som monterer dem på havnen.

Folkekært museum byder velkommen med ny, smuk hovedindgang i træ

11. april 2023

Frøslev sikrer akustikken:

Folkekært museum byder velkommen med ny, smuk hovedindgang i træ

En ny bygning knejser sig for enden af Viborgvej i Aarhus, hvor Den Gamle By har bygget en ny hovedindgang, som netop har åbent for byens mange besøgende. For at sikre en god akustik i indgangspartiet, der forventes at håndtere mange besøgende på samme tid, og samtidig have den rette æstetiske fremtoning har Frøslev Træs afdeling Acoustic Design i tæt dialog med arkitekter og tømrer udviklet projektspecifikke akustikpaneler, der passer til visionen om et nutidigt byggeri udført i klassiske materialer.

Den Gamle By i Aarhus har netop åbnet sin nye hovedindgang for besøgende, der lægger vejen forbi museet. Her vil gæsterne blive mødt af en bygning skabt som et stort glasskrin bygget op om en trækonstruktion, som indeholder publikumsfaciliteter og administrative lokaler for museets ansatte. For at sikre en god akustik og det helt rette udseende har Frøslevs projektafdeling Acoustic Design, der er specialiseret i at udvikle akustikløsninger, udarbejdet helt unikke akustikpaneler, som nu hænger mellem konstruktionens store limtræsdragere.

- Det var vigtigt for Den Gamle By at få en bygning, som udmærkede sig ved en høj håndværksmæssig standard og materialer af god kvalitet, så vi valgte at lave en trækonstruktion, der også formidler museets håndværksmæssige tradition. Derfor havde vi også et ønske om at opskalere træets synlighed i bygningen ved blandt andet at montere lameller mellem de store limtræsdragere. Men vi vidste ikke, om de skulle sættes op enkeltvis eller monteres som hele elementer, siger arkitekt hos Cubo Arkitekter, Ralf Wagner, der har været projekterende arkitekt gennem hele tilblivelsen af den nye bygning.

- Tidligt i projekteringsfasen blev vi foreslået at kontakte Frøslevs akustiske afdeling Acoustic Design og derfra gik det hurtigt med de første skitser af panelerne. Jeg kunne mærke fra starten, at de har prøvet sådanne opgaver mange gange før, og der kom flere, gode løsninger på bordet såsom akustikdugen, der giver et modspil til det hårde tegl på gulvet. Nu glæder vi os bare til, at gæsterne kan opleve den nye hovedindgang, fortæller Ralf Wagner.

De besøgendes første indtryk

Hos Frøslev glæder man sig ligeledes over, at Den Gamle Bys mange gæster nu kan opleve den nye bygning, hvor træet og håndværket er vægtet højt. Som med mange andre af virksomhedens projekter har den akustiske afdeling skabt et unikt produkt til Den Gamle By, der både passer i proportionerne til bygningens volumen og ønskerne til et godt indendørs miljø.

- Den Gamle Bys nye hovedindgang har været et meget spændende projekt, da både indeklima, akustik og udseende har stor betydning for de besøgendes første indtryk af museet og ikke mindst personalets arbejdsmiljø. Det, vi kom frem til, var projektspecifikke paneler, der er skabt helt særligt til Den Gamle By, siger projektsælger og arkitektrådgiver hos Frøslev, Dorthe Pedersen, og fortsætter:

 

 

- Der vil gå mange gæster igennem den nye hovedindgang, og uanset om der er tale om et kort ophold ved billetlugen eller et længere ophold i museumsshoppen eller caféen, er det vigtigt, at der er en god akustik. Vi vidste med det samme, at vi kunne hjælpe med at skabe et behageligt indeklima med opbygningen af vores paneler med akustikdug uden at gå på kompromis med træets fremtrædende position. Fronten af panelerne er monteret med store LVL-lister i oliebehandlet gran, som passer til bygningens volumen, og mens nogle paneler har 11 lister på fronten, er der bevidst udeladt en eller flere lister på andre paneler, for at gøre plads til indbyggede lysarmaturer og andre tekniske installationer.

En naturlig tilføjelse til museet

I Den Gamle By er man glad for at have fået en bygning, der er et mere naturligt bindeled mellem Aarhus og museet, samt at adgangsforholdene for de besøgende er blevet optimeret. For Niels Meyer, bygningschef i Den Gamle By, har det samtidig været vigtigt, at bygningens nutidige fremtoning føles som en naturlig tilføjelse til museet. Og her har materialevalget haft stor betydning.

- Den danske byggekultur har brugt traditionelle materialer som træ, glas, tegl og stål i flere hundrede år. De materialer er rigt repræsenteret i Den Gamle By, og det var vigtigt for os, at den nye bygning gjorde brug af materialerne i en nutidig fortolkning. Derfor har vi været en aktiv bygherre, der har deltaget i projekteringsmøder og haft en finger med i spillet, når det kom til alt fra det tegl, som er brugt til gulvet til de paneler, som Frøslev har leveret til loftet. Vi er yderst tilfredse med resultatet, og nu glæder vi os til at byde de besøgende velkommen i vores nye bygning, lyder det fra Niels Meyer.

Den nye hovedindgang er opført med støtte fra A.P. Møller Fonden, som også har støttet tilblivelsen af et helt nyt bykvarter i museet. Den Gamle By forventer, at op mod en halv million gæster vil besøge museet frem til jul.

Martin L. Petersen
Adm. direktør - CEO
Tlf: +45 73 67 06 46
Mob.: +45 21 74 36 95
mlp@froeslev.dk
Træ til Blachmans husbåd

Kom med om bord på Thomas Blachmans husbåd Fritz Juel, der har fået skibsdæk af Frøslev egeplanker.

Pressemeddelelser