Froeslev Medarbejder Om Os

Unge skal inspireres til at vælge en erhvervsuddannelse

Frøslev donerer træ

3.525 børn fra 7. til 9. klasse har alene sidste år deltaget i projekt Kloge Hænder, som Naturvidenskabernes Hus står bag. Projektet har til formål at vække de unges interesse for håndværksfagene og dermed forhåbentlig få endnu flere til at søge ind på en erhvervsuddannelse efter grundskolen. Og det projekt bakker trævirksomheden Frøslev op om. Derfor har virksomheden doneret metervis af træ til projektet, som fortsætter sin Danmarksturné.

Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet vælger cirka 70 procent af de elever, der forlader grundskolen, at starte på en gymnasial uddannelse, mens det blot er omkring 20 procent, som søger ind på en erhvervsuddannelse. Den tendens vil Naturvidenskabernes Hus, der er et nationalt center for skole-virksomhedssamarbejde med fokus på naturvidenskab, teknologi, it og håndværk, være med til at forandre. Derfor har centret oprettet et projekt kaldet Kloge Hænder, som skal inspirere flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse gennem brobygningssamarbejder mellem grundskolen, erhvervsuddannelser og virksomheder.

Alene sidste år deltog 3.525 børn fra 7. til 9. klasse i hele landet i projektet, og nu fortsætter Kloge Hænder med at drage rundt til de danske grundskoler for at vække de unges interesse for håndværk:

- Det er enormt vigtigt, at vi får flere unge til at vælge erhvervsuddannelser inden for eksempelvis byggebranchen, for ellers kommer vi til at mangle arbejdskraft indenfor feltet i fremtiden. Derfor har vi skabt Kloge Hænder, hvor vi kan få vist håndværksfagene frem, og de unge kan få lov til både at snuse til og prøve kræfter med de praktiske fag. Det er svært at vælge en uddannelse, som man ikke ved noget om, så med projektet håber vi på at inspirere de unge til at se muligheder i håndværksfagene, forklarer Helle Kann, der er udviklingschef hos Naturvidenskabernes Hus.

En af de virksomheder, som er trådt ind i projektet, er Frøslev, som er en af Danmarks største leverandører af træ til byggeriet. Trævirksomheden har doneret metervis af træ til projektet og sørger ligeledes for at levere det til landets skoler:

- Træbyggeri og -håndværk har et stort og bæredygtigt potentiale. Men hvis det store potentiale for alvor skal forløses, skal der større fokus på træhåndværket i undervisningen, så vi kan få endnu flere dygtige håndværkere og specialister. Og derfor bakker vi naturligvis gerne op om det gode projekt, som Naturvidenskabernes Hus har sat i værk, siger salgs- og marketingchef hos Frøslev, Brian Nissen, og uddyber:

- Vi har leveret mange meter træ til skolerne rundt om i landet, så de unge kan fordybe sig i træets verden. Det skal være så nemt som muligt for skolerne at deltage i projektet, så derfor sørger vi for både materialer og den direkte levering, således skolerne ikke er begrænset af hverken tid, transport eller økonomi i forhold til projektet.

Vækker stor begejstring

Helt konkret består projektet i, at de unge kommer væk fra skolebøgerne for en stund. I stedet skal de kaste sig over at bygge en ottekantet træbænk, som er specialdesignet til projektet, således de unge får indsigt i de processer, som håndværksfagene indeholder. Og ifølge Helle Kann har der været mange positive tilbagemeldinger fra de unge:

- Vi har allerede haft mange unge igennem projektet, og de er begejstrede for at få lov til at arbejde med hænderne. Flere fortæller, at det er sjovt at arbejde med træet og måle stykker op, save og slibe til. De bliver udfordret på en anden måde, og det er netop et af formålene med projektet, der fortsætter i foråret. Her skal vi blandt andet til Syddjurs og Herning Kommune, og det kan lade sig gøre, fordi virksomheder som Frøslev støtter os, fortæller hun afsluttende.