Vi fandt desværre ingen resultater på ... Prøv igen.

Magasinet Viden om træ
Nyeste viden om træ i byggeriet
Træ i byggeriet er mere aktuelt end nogensinde. Men træ er ikke bare træ – og den største barriere til mere træ i byggeriet er kendskabet til træ og træets egenskaber. Derfor udgiver vi nu og i fremtiden magasinet VIDEN OM TRÆ. Alle artikler, podcasts og videoer finder du her.
Oversigt

Episode 7 Har du styr på de nye klimakrav?
De nye klimakrav er trådt i kraft, men hvad betyder det reelt for sig som bygherre eller arkitekt – og for alle andre i byggebranchen? Det har vi taget en snak om med Allan Hesselholt, der er bæredygtighedsekspert i Sweco. ”Klimabelastning er en fælles opgave, vi står over for i byggebranchen. Derfor er det vigtigt, at vi deler vores viden.”

Frøslev KAB Huset
Akustikken er det første, folk bemærker, når de træder ind i det nye KAB-hus. Kom med ind og se dig omkring.

I ét med naturen
På en bakket grund omgrænset af et idyllisk landskab har BXB studio renoveret en 100-år gammel polsk landejendom og forvandlet den til et moderne familiehus bestående af fem forbundne lader i forening med det originale hus.

Toppen af bæredygtighed
Med et stort, smukt, 60 år gammelt pebertræ som omdrejningspunkt har den australske arkitekt Alexander Symes designet et prisvindende og yderst bæredygtigt træhus.

Nyt liv til gammelt træ
Innovation er kernen i arkitektfirmaet Lendager, der har en ambition om at accelerere den bæredygtige arkitektur ved at nytænke materialer. I Odsherred i Nordvestsjælland har de bygget et eksklusivt sommerhus udelukkende af genbrugsmaterialer.

Et springbræt til søen
De sidste brædder er lagt, det røde bånd klippet, det blå flag hejst, og det smukke og stilrene Skanderborg Bybad står nu – endelig – helt færdigt.

Akustikken er det første, folk bemærker
Allerede når du træder ind i stueetagen i det nye KAB-Hus, vil du opdage, at Danmarks største boligadministrator har fået et helt særligt hovedsæde. Det første, du bliver mødt af, er en åben grund-plan, hvor der i midten af det store receptionsområde er kig op til alle husets fire etager. Huset er lyst og fyldt med træ på lofter, vægge, reoler og vindueskarme, og dét er et helt bevidst valg, fortæller Rolf Andersson, der er udviklingsdirektør i KAB.

Tidens tendenser
Træ i byggeriet er mere aktuelt end nogensinde før. Men hvilke tendenser former træbyggeriet i dag? Læs med her, hvor vi har samlet et udsnit af tidens største tendenser, der fortæller, hvad der rør sig i tiden, samt indikerer, hvilke underliggende forandringer i samfundet, der er værd at holde øje med.

“Træ har en taktilitet, du ikke finder andre steder”
Når Martin Colberg er med til at designe møbler for Ro Collection, går han efter at skabe tidløse træmøbler i høj kvalitet. I starten af året dystede han i DR-programserien ’Danmarks næste klassiker’ om at skabe en ny møbelklassiker inden for fem forskellige kategorier.

Hver gang vi sælger et bord, har vi reddet et træ fra at blive fældet
I Woodstyle forvandler Casper Jacobsen træ fra gamle herregårde, hospitaler og sågar Fregatten Jylland til rustikke plankeborde, møbler og andet interiør. Designet skaber han ud fra det look, genbrugstræet har.

"Vi tror på endnu mere træ i typehuse fremover"
HusCompagniet ønsker som Nordens største typehusfirma at gå forrest i forhold til at fremme bæredygtigt byggeri. De har netop opkøbt Danhaus’ højteknologiske fabrik i Esbjerg, der er en af de førende inden for fremstilling af præfabrikerede træelementer til huse. For træ er fremtiden, mener CEO Martin Ravn-Nielsen.

Båret af træ
Den største CO2-gevinst ved at bruge træ i byggeriet fås ved at anvende træet i de bærende konstruktioner, mener ekspert. Og det er netop tilfældet med WoodHub i Odense, som bliver det første og største kontorhus i Danmark med alle bærende konstruktioner i træ.

Episode 5 Træ er et oplagt materiale
Lyt med når Heidi Bank, Venstres boligordfører, fortæller, hvordan lovgivning kan styrke byggeriets bæredygtige udvikling.

Episode 6 Naturens eget materiale
Lyt med når Martin Colberg, category manager I Ro Collection, fortæller om sin tilgang til at designe møbler. ”Træ har en taktilitet, du ikke finder andre steder.”
”Træ kommer direkte fra naturen. Samtidig er hvert stykke træ forskelligt, så selvom vi laver 1000 stole, er der aldrig to af dem, der er ens.”

Håndværkere og bygherrer har stigende fokus på bæredygtigt byggeri
Samfundets voksende interesse for bæredygtighed får flere håndværkere til at købe miljø- og klimavenlige byggematerialer, men to ud af tre føler alligevel ikke, de ved nok.

”Vi vil vise vejen med Marmormolen”
Marmormolen bliver et af Danmarks største træbyggerier nogensinde. AP Pensions otteetagers kontordomicil i træ er tegnet af Henning Larsen Architects, der med Marmormolen vil bevise, at træbyggeri i så stor skala også har sin plads i Danmark.

Grøn og glad i låget
En grøn by er en by i balance. Desværre betyder den tiltagende koncentration af mennesker, bygninger og trafik, at storbyerne bliver tættere, mere forurenede og mindre grønne. Heldigvis er mulighederne mange for at øge mængden af natur – selv i en tætbefolket storby. Eksempelvis med grønne tage, facader og baggårde.

Træerne vokser på byggebranchen
Der ses en klar tendens til, at træ i stigende grad anvendes i byggebranchen, konkluderer en uvildig rapport fra Rambøll fra 2021. Den stigende bevidsthed om materialernes klimabelastning kombineret med et stærkt, politisk fokus på at reducere byggebranchens klimaaftryk er en stor del af forklaringen.

Fra spild til smukt design
Thorvald Rasmussen grundlagde Skovby Møbelfabrik i 1933. Sidenhen er virksomheden gået i arv til hans søn og derefter børnebørn, og historien bygger således på tre generationer af snedkere.

Aarhus får nyt, unikt træ-byhus i fem etager
Fællesskab, bæredygtighed og upcycling er nøgleordene for Knudrisrækkerne, et nyt og spændende træhusbyggeri med 89 almene boliger, der med sine fem etager bliver Aarhus’ højeste.

Grænseløs natur i eget hjem
Caspar Schols har ingen arkitektfaglig baggrund, han er tværtimod uddannet fysiker. Men da hans mor begyndte at drømme om et hus, som bedre kunne bringe hende i kontakt med naturen og danne rammerne for både familie og fordybelse, begyndte han at undersøge, hvordan grænserne mellem hjem og natur kunne udjævnes.

Inspireret af Li-folkets traditionelle huse
I Kinas sydligste by, Sanya, ligger Sanya Farm Lab – et 4.000 kvadratmeter stort udstillingscenter fordelt på fire etager. Det kinesiske arkitektfirma CLOU architects har med inspiration fra Li-folkets traditionelle huse med halmtag designet et trægitter, der danner den yderste facade, mens glasbokse i forskellige, geometriske former danner bygningens indvendige, arkitektoniske udtryk, som er visuelt forbundet via vindeltrappen i bygningens store atrium.

Feriehus, der bryder med omgivelserne
Ved Stoney Lake i det sydøstlige Canada finder man feriehuset Sky House. Feriehuset er designet af arkitekterne Julia Jamrozik og Coryn Kempster, som begge stræber efter at skabe rum, der bryder med omgivelserne på kreative måder.

Spektakulær kontorarkitektur i Biel
I den schweiziske by Biel, verdens hovedstad for ure, kan man opleve Swatch and Omega Campus.

En gave fra naturen til byggeriet
Store drømme – dem har vi alle, og en gang imellem bliver nogle heldigvis til virkelighed. Sådan er det gået for Frøslev og Bollerup Jensen, som sammen er lykkedes med at skabe Frøslev Sature®, silikatimprægneret fyrretræ fri for miljøskadelige stoffer.

Kreativiteten blomstrer i træ
Træ er et alsidigt naturmateriale, som trods sin styrke kan bearbejdes og bruges på mange forskellige måder. Her har vi samlet en række innovative løsninger, der hver især illustrerer træets mange, kreative muligheder.

Frøslev opruster på Thermowood
Efterspørgslen på det bæredygtige Thermowood er steget markant de seneste år, og nu bygger Frøslev sit eget produktionsanlæg for at kunne tilbyde kortere leveringstid og en mere fleksibel produktion.

Noas ark er genopstået i Berlin
Ombord på en stor, moderne ark i træ er historien om Noa bragt til live på børneudstillingen ANOHA på Det Jødiske Museum i Berlin.

Grønne byrum skaber højere livskvalitet og merværdi for samfundet
Ifølge Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder, er der ingen tvivl: Vi skal have flere små, grønne oaser og vild natur ind i byerne. Det øger vores livskvalitet at være blandt træer, blomster og sommerfugle – og så er det en god investering for kommunerne samtidig.

Episode 3 Vi vil vise vejen med Marmormolen
Lyt til interview med Mikkel Eskildsen er Associate Design Director hos Henning Larsen.
Med Marmormolen vil Henning Larsen Architects bevise, at træbyggeri i så stor skala også har sin plads i Danmark og rent faktisk kan realiseres i en skala, hvor man laver kontorarealer i en høj standard på bæredygtig vis.

Episode 4 Unikt træ-byhus i fem etager
I denne episode af podcasten VIDEN OM TRÆ taler vi med Erik Frehr, bygge- og innovationschef hos Boligkontoret Århus, der er bygherre på projektet Knusrisrækkerne.
Fællesskab, bæredygtighed og upcycling er nøgleordene for Knudrisrækkerne, der er et nyt og spændende træbyggeri i Aarhus.

Episode 2 Vores ambition er at udvide den måde vi tænker træ på
Lyt til interviewet med lektorerne Niels Martin Larsen og Anders Kruse Andersen, der siden 2017 sammen har stået i spidsen for forskning i træ i arkitekturen.
”Selvom træ er bæredygtigti, så kan vi blive meget bedre til at udnytte træ som ressource, og her er moderne teknologi helt klart nøglen.”

Kaktustårnene - specialdesignede og færdigmonterede elemeter
Frøslev har leveret færdigmonterede trælameller til Kaktustårnene. Hør mere om byggeprocessen i videoen.

Skanderborg Søbad
I det naturskønne, midtjyske Søhøjland findes Danmarks sjettestørste sø, Skanderborg Sø.
Her, med det pulserende byliv på den ene side og det levende, maritime søliv på den anden, bygges i disse dage Skanderborg Søbad, og her kan du få indblik i byggeriet.

Micro-living på Vesterbro
Kaktus Towers, hovedstadens nye, arkitektoniske vartegn, skiller sig ud i bybilledet med sit karakteristiske, skulpturelle ydre og moderne boligform. Byggeriet på DSBs gamle grund er over halvvejs færdig, og projektchef Hanne Howe fra Høpfner Projects fortæller om byggeriet.

Vi vil gøre-det-selv
Nye undersøgelser peger på en stigende tendens til og interesse for gør-det-selv-arbejde. Økonomi er den primære årsag til, at folk i stigende grad vælger gør-det-selv frem for at bestille professionel hjælp, men ifølge undersøgelser fra Videncentret Bolius (2021), er glæden ved selv at skabe dog næsten en lige så tungtvejende motivationsfaktor. Dertil kommer et øget fokus på bæredygtighed, som er en afgørende faktor for, at danskerne i stigende grad ønsker at reparere og renovere i stedet for at smide ud og købe nyt.

Træ er sundt for sjælen
Uanset om du kigger på det, rører ved det, dufter til det, klatrer i det eller bare opholder dig i nærheden af det, gør træ dig gladere, roligere og mindsker risikoen for psykisk sygdom, viser studier.

DALSTON WORKS
- store gevinster ved at bygge med træ

ABODO gør det nemt at tage det bæredygtige valg
Abodo er det nyeste skud på stammen i Frøslevs Heatwood-serie, og det newzealandske fyrretræ udmærker sig ved at være dokumenteret ekstraordinært bæredygtigt, æstetisk smukt og stort set knastfrit.

Kirken med storslået pyramideformet tårn
Historisk er der opført enorme katedraler af sten i Europa, men ikke i Norge. Norge har derimod en lang tradition for, at kirker er opført i træ, også kaldet stavkirker, som har fået deres navn fra de træstolper (stave), som kirken udgøres af. Knarvik kirke udgør et vartegn for ikonisk, norsk kulturbyggeri.

Ikonisk træbyggeri med imponerende facader
Oodi blev i 2018 indviet som Helsinkis nye hovedbibliotek, placeret i hjertet af Helsinki. Det ikoniske bygningsværk er placeret lige over for parlamentet med det formål at symbolisere en stærk sammenhæng mellem demokratiet og læring.

En videnspartner til træbyggeriet
Som en aktiv medspiller på markedet for træproduktion i Danmark er Frøslev måske bedst kendt for sine brædder, planker og stolper. Men med snart 100 år i branchen og en enorm passion for træ vil Frøslev i stigende grad spille sig selv på banen som en videnspartner. Frøslev spiller nemlig på træbyggeriets hold, og for at sejre skal der mere viden om træets mulige anvendelser og løsninger på banen.

Villa på pæle midt i canadisk skov
Midt i klippelandskabet i det sydøstlige Quebec rejser huset, Forest House, sig på tre meter høje pæle. Den canadiske arkitekt, Natalie Dinonne, har designet huset for et par, der ønskede at leve tættere på naturen.

”Vores ambition er at udvide den måde, vi tænker træ på”
Hvis moderne træbyggeri skal blive en succes, skal vi benytte en større mangfoldighed af træsorter, anvende de digitale værktøjer, vi har til rådighed, og så skal arkitekterne vise, alt det træet kan. Det mener lektorerne Niels Martin Larsen og Anders Kruse Aagaard fra Arkitektskolen Aarhus.

Bagom byggeriet af Skanderborg Søbad
I det naturskønne, midtjyske Søhøjland findes Danmarks sjettestørste sø, Skanderborg Sø.
Her, med det pulserende byliv på den ene side og det levende, maritime søliv på den anden, bygges i disse dage Skanderborg Søbad, der bliver en del af et nyt, sammenhængende byrum, som strækker sig fra Adelgade til søen, med Kulturhuset i Skanderborg som bindeled.

Skanderborg Søbad - MT Højgaard
Kom med bagom byggeriet af Skanderborg Søbad i det naturskønne, midtjyske Søhøjland.

Taasinge Elementer monterer sommerhuse i Lalandia
Ved Lalandia i Søndervig monterer Taasinge Elementer ét nybygget sommerhus om dagen. Den effektivitet er mulig, fordi man bygger med træelementer. Udover en hurtig og enkel byggeproces giver træelementer også en fleksibel arkitektur, ligesom det er et bæredygtigt byggemateriale.

”Vi har genopbygget historien bræt for bræt”
Efter flere års nænsom restaurering kan Realdania By & Byg nu indvie den mere end 100 år gamle Ballonhangar i København, der fortæller om en særlig epoke i dansk militærhistorie.

Upcycling gør vi sammen
Hvor genbrug handler om at genanvende et produkt i sin originale form, handler upcycling om at genanvende ubrugte materialer, der betragtes som affald, og give dem en ny funktion.

Trykimprægneret træ er ikke, hvad det har været
I Skandinavien, hvor vi er beriget med gran- og fyrretræ i skovene og et tempereret klima, trives nogle træsorter i byggeri bedre end andre. Af den grund bygger vi bl.a. med trykimprægneret træ, som primært kommer fra netop fyr og gran.

”Min vinkel er altid den arkitektoniske”
Aarhus har fået ny stadsarkitekt, og opgaven lyder på at forme den langsigtede udvikling af byens arkitektoniske udtryk. Anne Mette Boye fortæller om sin vision for bæredygtig byudvikling, som både handler om at nedsætte CO2-aftrykket, men i særdeleshed også om at skabe helhedsorienteret arkitektur, der tåler tidens test.

Kork er det nye grønt
For mange er kork lig med den lille prop, du trækker ud af vinflasken fredag aften, men kork er meget mere end det. Det er et særligt, bæredygtigt materiale, som optager mere CO2, end det udleder.

Klimatorium - Ikonisk træbyggeri med vilde visioner
Med sin pragmatiske arkitektur og en iøjnefaldende bølge i lyst træ puster Klimatorium nyt liv i den vindomsuste havnefront i Lemvig. Arkitekt Jan Ammundsen fra 3XN fortæller om tankerne bag det prisvindende byggeri.

Hurtig, enkel og grøn byggeproces
Ved Lalandia i Søndervig monterer Taasinge Elementer ét nybygget sommerhus om dagen. Den effektivitet er mulig, fordi man bygger med træelementer. Udover en hurtig og enkel byggeproces giver træelementer også en fleksibel arkitektur, ligesom det er et bæredygtigt byggemateriale.

Episode 1 Upcycling gør vi sammen
Lyt med når Rikke Ullerslev, arkitekt og industriel designer og grundlægger af The Upcycl fortæller om at være ’et datingbureau for restmaterialer’.
Hvor genbrug handler om at genanvende et produkt i sin originale form, handler upcycling om at genanvende ubrugte materialer, der betragtes som affald, og give dem en ny funktion.