Embla Hero

Embla ThermoWood Fyr

Frøslev Embla® ThermoWood® er termobehandlet fyr med enestående holdbarhed og formstabilitet. Behandlingen er fuldkommen fri for kemikalier og forbedrer træets egenskaber, så det er modstandsdygtigt over for både råd og trænedbrydende svampe. Det gør Frøslev Embla ThermoWood til et mere miljørigtigt alternativ til trykimprægneret træ og særdeles velegnet til terrasser og udendørs beklædning.

Derfor skal du vælge Frøslev Embla ThermoWood

  • Termobehandlet
  • Svanemærket og helt fri for kemikalier
  • Enestående holdbarhed & formstabilitet
  • Modstandsdygtig over for svampe
  • Velegnet til udendørs beklædning
  • Mere miljørigtigt alternativ til fx trykimprægneret træ
  • Termobehandling fremmer træets struktur og årringe
  • Minimal vedligeholdelse
  • Meget holdbart (biologisk holdbarhedsklasse 2)

Frøslev Embla ThermoWood certiceringer

Certificeret træ betyder, at træet beviseligt overholder bestemte standarder og miljømæssige mål. Læs mere om alle certificeringerne her

ThermoWood fyr og gran

Fyr og gran er klassiske valg inden for ThermoWood og ses allerede i dag i mange byggerier.

Forskellen på fyr og gran ses især på antallet og størrelsen af knaster. Fyrretræ har større, spredte knaster, mens grantræ har mindre, mørkere knaster.

Det er muligt at få Frøslev Embla ThermoWood fyr og gran som Svanemærket.

Indfarvet ThermoWood

Vores svanemærkede ThermoWood kan også fås i sort eller andre farver. Lige nu er det særligt populært med sorte lamelprofiler. Her kan vi fx anbefale vores profil 6255, dobbeltlamel, som er en klasse 2-godkendt facadeprofil.

Patinering og vedligeholdelse

Embla patinerer smukt 

Termobehandlingen ændrer træets naturlige farve. Det får en varmere nuance og træets struktur og årringe bliver fremhævet, hvilket giver det et enestående udtryk. Med tiden patinerer træet til en smuk, sølvgrå nuance. Patineringen kan i starten være uens, det afhænger af træets placering ift. sol, vind og vejr, samt beliggenheden af byggeriet.

Ønsker du den smukke grå patinering bør træet stå ubehandlet. Så bliver det bare smukkere med årene. Ønsker du at bevare den smukke, brune nuance, skal Frøslev Embla ThermoWood overfladebehandles før eller umiddelbart efter montering. Det skal gøres med pigmenteret, transparent træbeskyttelse.

Vedligeholdes med træbeskyttelse 

Frøslev Embla ThermoWood kan stå uden yderligere behandling efter montering. Vil du minimere risikoen for algebegroninger, små revner og vindridser i træet, kan du med fordel overfladebehandle træet med pigmenteret, transparent træbeskyttelse.

Træbeskyttelsen bør påføres i et tyndt lag og gentages efter behov afhængig af byggeriets beliggenhed, placering i forhold til  vind og vejr, samt den konstruktive beskyttelse.

Sådan fremstiller vi Frøslev Embla ThermoWood

ThermoWood fyr produceres på Frøslevs egne anlæg. Vi har derfor fuldt overblik over hele processen og kan løbende udføre kvalitetskontrol.

Frøslev Embla ThermoWood er behandlet med høj varme og vanddamp. ThermoWood-behandlingen fjerner sukkerstofferne i træet og forandrer dets cellestruktur, så hverken råd eller svamp kan bosætte sig i træet. Samtidig gør behandlingen også træet meget formstabilt.

Det betyder, at træet kan holde sin form og hverken vrider eller drejer sig over tid. Frøslev Embla ThermoWood er derfor et modstandsdygtigt produkt, som selv på udsatte placeringer holder i mange år.

Frøslev Embla ThermoWood fremstillingsproces

Fase 1

Temperaturforøgelse og ovntørring

Med varme og damp hæves træets temperatur hurtigt til omkring 100 °C. Herefter øges temperaturen jævnt til 130 °C, hvor tørringen finder sted. Dampen fungerer som fugtmembran, der forandrer træets cellestruktur og forhindrer træet i at brænde og slå revner. Træets fugtindhold reduceres til næsten nul.

Fase 2

Intensiv termobehandling

Temperaturen hæves til mellem 185 og 212 °C, og træet termobehandles intensivt. Temperaturen holdes konstant i 2-3 timer. Damp bruges fortsat til at forandre træets cellestruktur og forhindre træet i at brænde og slå revner.

Fase 3

Afkøling og fugttilsætning

Med vandsprøjtesystemet reduceres temperaturen, og træets vandindhold hæves til cirka 4 %.

Frøslev Embla ThermoWood

Dokumentation og downloads

Download og læs al dokumentation vedrørende Frøslev Embla ThermoWood

Har Frøslev Embla ThermoWood fanget din interesse?

Kontakt Frøslev, hvis du vil vide mere – vi er altid klar til at hjælpe dig.

Fredrik Svarre Nielsen

Specialist i bæredygtighed og DGNB

T: +45 51 23 10 36

fni@froeslev.dk