Enhagen Takpanna

"Vi tror på endnu mere træ i typehuse fremover"

HusCompagniet ønsker som Nordens største typehusfirma at gå forrest i forhold til at fremme bæredygtigt byggeri. De har netop opkøbt Danhaus’ højteknologiske fabrik i Esbjerg, der er en af de førende inden for fremstilling af præfabrikerede træelementer til huse. For træ er fremtiden, mener CEO Martin Ravn-Nielsen.

I 2021 fik 1.831 familier overdraget nøglerne til deres nye hjem fra HusCompagniet, som dermed er det største husbyggefirma i Norden. Og nu bliver de endnu større. HusCompagniet har netop udvidet med et strategisk opkøb af byggefirmaet Danhaus’ fabrik i Esbjerg, der er specialiseret i at fremstille præfabrikerede træelementer til huse.

Den højteknologiske fabrik gør det blandt andet muligt at bygge ydervægge til rækkehuse i træ, og samtidig kan materialespild reduceres markant, og det er netop tanken bag opkøbet fra HusCompagniets side, der siden 2020 ikke kun har bygget huse til private, men også bygger rækkehuse til professionelle investorer.

Han oplever for eksempel, at flere og flere af de professionelle investorer er begyndt at stille krav til, at nye byggerier er svanemærkede og DGNB-certificerede.

”Investorerne stiller det simpelthen som et krav i dag, og når vi laver de bærende konstruktioner i træ, er det nemmere at

opfylde deres ønsker og krav til bæredygtighed, så det er noget, vi tror på endnu mere af i fremtiden,” forklarer Martin Ravn-Nielsen.

Vi ønsker at gå forrest i forhold til at drive den grønne omstilling, og dér kommer den nye fabrik til at spille en væsentlig rolle med sine træelementer. Vi ser en stigende tendens til at bygge mere med træ i både konstruktioner og på facader – især hos vores professionelle kunder, der har endnu større fokus på bæredygtighed end vores privatkunder. Martin Ravn-Nielsen, CEO i HusCompagniet

BÆREDYGTIG UDVIKLING
Det er ikke første gang, at HusCompagniet går forrest i forhold til bæredygtighed, og alene sidste år har de igangsat flere grønne initiativer. De var for eksempel de første, der stoppede med at tilbyde deres kunder naturgas, hvilket skete i januar 2022, da HusCompagniet ikke længere vil bygge huse med opvarmning af gas.

Siden april 2021 har det også været muligt for HusCompagniets kunder at købe et nyt CO2-venligt hus med en klimapåvirkning, der er 27 % mindre end et tilsvarende funkishus fra HusCompagniet. Det CO2-venlige hus er energieffektivt og bygget af mere klimavenlige materialer. Husets inder- og ydervægge er eksempelvis opført i træ, mens klinkegulve er udskiftet med trægulve.

”Det er en udvikling, der startede for flere år siden, og som bare går hurtigere og hurtigere i øjeblikket. Det bliver den ved med, og derfor skal vi også bare være med,” forklarer Martin Ravn-Nielsen og understreger, at det er en udvikling, der er i gang alle steder i branchen.

”Det er ikke kun i forhold til at bruge mere træ. Det er også noget, vi oplever hos vores andre samarbejdspartnere, der for eksempel leverer mursten. Der er bæredygtige optimeringer og forbedringer i gang alle steder i branchen,” fortæller han.

RENE TRÆHUSE PÅ VEJ
Når danske familier kommer til HusCompagniet for at få hjælp til at bygge deres drømmehus, kan de endnu ikke vælge et rent træhus som standard, men ifølge Martin Ravn-Nielsen er det kun et spørgsmål om tid. HusCompagniet har siden 2017 ejet det svenske husbyggefirma VårgårdaHus, som er specialister i at bygge træhuse i høj kvalitet på eget tømrerværk.

”Jeg tror helt sikkert, at træhuse er fremtiden, og med vores kollegaer i Sverige er det et område, som vi har stor erfaring med, og som vi forventer, vi kommer til at udbrede i Danmark også,” fortæller Martin Ravn-Nielsen.

OM HUSCOMPAGNIET
HusCompagniet er Nordens største typehusfirma, der opfører 1.800 nye huse om året. Siden 2020 har de også fået en voksende position på B2B-markedet for rækkehuse til professionelle investorer, som opkøbet af Danhaus-fabrikken skal styrke yderligere.