Rikke Ullersted Upcycling1

Upcycling gør vi sammen

Hvor genbrug handler om at genanvende et produkt i sin originale form, handler upcycling om at genanvende ubrugte materialer, der betragtes som affald, og give dem en ny funktion.

Idéen er indlysende god, men i praksis er det en udfordring for virksomheder med spildressourcer at finde andre virksomheder, der kan bruge dem. Men den bro har The Upcycl i Aarhus sat sig for at bygge.

”Vi agerer mellemled mellem de produktionsvirksomheder, der har ensartede restmaterialer, og de virksomheder, der ser et stort potentiale i at anvende dem,” fortæller Rikke Ullersted, arkitekt og industriel designer og grundlægger af The Upcycl.

The Upcycl kobler restmaterialer fra produktionen med naboens forsyningskæde ved at registrere alle restmaterialer i et materialebibliotek, sådan så andre virksomheder kan finde materialerne og basere deres udvikling og produktion derpå.

”Det handler om at bruge det hele. Og for at kunne bruge det hele, så skal man kunne finde det. Så vi er datingbureauet for restmaterialer – vi er ’the missing link’ mellem produktion og udvikling,” forklarer hun.

I sit tidligere arbejde som industriel designer og arkitekt har Rikke Ullersted selv ofte drømt om, at det var nemmere at finde ”new waste”, altså ensartede, kontinuerlige restmaterialer.

Som arkitekt og udvikler har man ofte ikke tid til at finde de kloge materialer. Og med den indsigt, jeg som Industriel designer har i både produktionen og i udviklingsarbejdet, slog det mig, at det måske er lige præcis mig, der sad med nøglen til det? Rikke Ullersted, The Upcycl

For at bidrage til eller få adgang til materialebiblioteket skal man være medlem af The Upcycl, fordi det er kun i fællesskab, det kan lade sig gøre at flytte på det her, forklarer Rikke Ullersted:

”The Upcycl er en bevægelse og et community. Derfor er der medlemsskaber i begge ender – både for dem der producerer materialer, og dem der skal bruge materialer. Og så er The Upcycl gatekeeperen, samtidig med at vi hjælper virksomheder med at finde materialer, som vi ikke har i biblioteket i forvejen. Alle materialer kan man handle til latterligt lave priser.”