Designproces Woodstyle Plankebord

Hver gang vi sælger et bord, har vi reddet et træ fra at blive fældet

I Woodstyle forvandler Casper Jacobsen træ fra gamle herregårde, hospitaler og sågar Fregatten Jylland til rustikke plankeborde, møbler og andet interiør. Designet skaber han ud fra det look, genbrugstræet har.

I Woodstyles showrooms i Aarhus og Hedensted står smukke plankeborde, bænke og sofaborde, der alle har én ting tilfælles: De er omhyggeligt designet og håndlavet af genbrugsegetræ, så hvert møbel bærer sin egen unikke historie med sig.

Flere af bordene er for eksempel lavet af 200 år gammel flåde-eg, der har levet et tidligere liv som dæksplanker på Fregatten Jylland, mens andre kommer fra nedlagte herregårde, købmandsbutikker eller hospitaler.

”Jeg kan godt lide, at der er historie i mine møbler, og når vi brækker et hus ned eller skifter planker på et skib, handler det om at genanvende de ressourcer, der allerede findes i verden, så vi kan lade træerne i naturen stå,” forklarer Casper Jacobsen, der står bag Woodstyle.

Vi skåner også miljøet, når vi ikke forarbejder de rustikke egetræsplanker. Mange af vores kunder kan godt lide det rå look, der passer godt ind i den nordiske indretningsstil. Casper Jacobsen, indehaver af Woodstyle

DESIGNER UD FRA TRÆETS LOOK
Casper Jacobsen er uddannet tømrer og snedker og har altid godt kunnet lide at arbejde med genbrugstræ. Woodstyle opstod dog helt tilfældigt, da han en dag havde lavet et plankebord til sig selv i genbrugsegetræ, og flere syntes, det var et virkelig lækkert bord. I dag får han genbrugstræ fra hele verden, som han bruger til at designe sine møbler. Og hvor designet fører ham hen, det bestemmer træet.

”Det er spændende at designe møbler på den her måde, hvor jeg laver designet ud fra looket på det træ, jeg får hjem. Det er gammelt træ, så det har ofte revner, varierende længder og et rustikt look, men der er masser af liv og sjæl i det, som jeg forsøger at bevare,” forklarer Casper Jacobsen.

Han forsøger også altid at bruge alt træet. Så hvis plankerne er for korte til et plankebord, kan de måske bruges til et rundt bord, et sofabord eller en hylde.

BESVÆRLIGT, MEN BÆREDYGTIGT
Casper Jacobsen arbejder primært i eg, fordi han synes, det er dejligt at arbejde med og har en flot farve, der passer rigtig godt til den nordiske stil. Men det er ikke altid så nemt at arbejde med genbrugstræ.

”Jeg har brugt de seneste seks-syv år på at finde ud af, hvordan du bedst arbejder med genbrugstræ, for det er sværere end nyt træ. Der er ingen standardlængder, og træet er måske revnet eller fyldt med søm,” fortæller han.

Men for Casper Jacobsen er det alt besværet værd, hvorfor han aldrig køber nyt eg.

”Det vigtigste er, at hver gang vi har solgt et bord i genbrugstræ, har vi reddet et træ fra at blive fældet. Jeg ved godt, at vi ikke kan redde jorden, men vi kan være med til at skabe en trend og få flere med på genbrugsbølgen,” fortæller han.