F2a9855

En gave fra naturen til byggeriet

Store drømme – dem har vi alle, og en gang imellem bliver nogle heldigvis til virkelighed. Sådan er det gået for Frøslev og Bollerup Jensen, som sammen er lykkedes med at skabe Frøslev Sature®, silikatimprægneret fyrretræ fri for miljøskadelige stoffer.

NYHED TIL BÆREDYGTIGT BYGGERI
Der er stolthed at spore i luften, når man spadserer rundt på pladsen hos Frøslev i Sønderjylland. Mere end ti år er gået, siden de sammen med Bollerup Jensen gik i gang med at undersøge, om de kunne udvikle en naturlig træimprægnering fri for miljøskadelige stoffer, der i funktionalitet kunne hamle op med den traditionelle imprægnering, vi alle kender så godt.

”Frøslev Sature® er en vision, som nu endelig er blevet til virkelighed – og den har været længe undervejs,” fortæller Martin L. Petersen, CEO i Frøslev.

”I Frøslev arbejder vi hver dag for, at træ kan blive en stadigt større del af fremtidens byggeri, fordi træet har mange utrolige egenskaber, herunder dets fornybarhed og bæredygtighed. Men vi er også bevidste om, at det kun kan lade sig gøre, hvis træ får en endnu mere bæredygtig profil, og det er vores ansvar at tilbyde det,” fortæller han og tilføjer: ”Derfor har vi udviklet Frøslev Sature®.”

Frøslev Sature® er silikatimprægneret kvalitetsfyrretræ i en ”Select-sortering” fra certificerede, nordiske skove. Silikatimprægneringen består populært sagt af sand og vand og er en naturlig og miljøvenlig imprægnering, der beskytter træ mod råd. Silikatprocessen giver en fysisk virkende beskyttelse, hvor træet mineraliseres, så de trænedbrydende organismer ikke går i det, samtidig med at træets styrke øges.

FRA HISTORIE TIL VIRKELIGHED
Det er kendt historie, at nybyggerne, da de etablerede sig i USA, brugte silikat til overfladebehandling af træ. I håndbogen ”Handy Farm Devices and How to Make Them” fra 1912 beskrives det, hvordan landmænd kan beskytte træ mod råd og svamp med silikat.

Silikat i forbindelse med træ er således ikke en nyhed, men nærmere en 100 år gammel visdom gået i glemmebogen. Men i samarbejde er Bollerup Jensen og Frøslev lykkedes med at videreudvikle silikatbehandlingen og har fremstillet en unik silikatformel, der kan bruges til at imprægnere træ under tryk.

”Vi vidste fra historiebøgerne, at silikat kunne bruges på overflader, men at det kunne komme helt ind i træet, det var der ingen, der havde bevist før. Og det har været en lang proces – to skridt frem, et tilbage – helt klassisk, men vi kunne hele tiden se Nordstjernen forude, og den har vi fulgt,” fortæller Martin L. Petersen.

Udviklingen af Frøslev Sature® begyndte i 2010, og lanceringen i 2021 sker, fordi testresultaterne taler deres tydelige sprog, fremhæver Martin L. Petersen:

”Vi vidste tidligt, at laboratorieforsøgene havde endog meget positive resultater. Men ingenting tester som virkeligheden, så vi valgte derfor at foretage omfattende felt­forsøg – og de har oversteget vores forventninger. For at skabe et kvalitetsprodukt skulle vi bruge tid og ressourcer på udvikling og test. Og det er præcis det, vi har gjort. Det betyder, at vi nu kan lancere et produkt, vi kan stå helt inde for på et tidspunkt, hvor markedet i stigende grad efterspørger miljøvenlige byggematerialer.”

Det bunder i en stor, intern drivkraft, at vi satser på Frøslev Sature®. Vi mener, at træ skal fylde mere i fremtidens byggeri. Traditionelt trykimprægneret træ, Thermowood og malet træ mv. udfylder alle vigtige roller – ligesom Frøslev Sature® vil gøre det på andre parametre – og det i en stigende grad. Martin L. Petersen, Adm. direktør Frøslev

UDVIKLING TAGER TID
Selvom silikat har været kendt længe, har opgaven været til at tage og føle på. Der er nemlig stor forskel på overfladebehandling og imprægnering under tryk, forklarer Martin L. Petersen:

”Den største udfordring har været at gennemimprægnere splintveddet i træet, som ingen andre, os bekendt, har løst før. Vi vidste godt, at det i teorien skulle virke – men det skulle også virke i praksis, og derfor har vores opgave været at udvikle en silikatformel, som kunne trykkes ind i træet. Den væske havde vi ikke fra dag ét – så det har været et omfattende udviklingsarbejde, og det var først efter flere forbedringer og nybrud, at vi fandt frem til den særlige væske, vi bruger i dag.”

Da silikatformlen var fundet, fulgte adskillige imprægneringsforsøg, laboratorietest og derefter felttest i Malaysia, som er et af de mest hårdføre steder for træ i verden.

”Vi har væbnet os med tålmodighed i lange perioder, og vi har været meget bevidste om, at vi ikke ville lancere Frøslev Sature® uden at have hele grundlaget på plads. Vi har væbnet os med ekstra meget tålmodighed for at være helt sikre på, at produktet holder det, det lover – og det gør det,” fortæller Martin L. Petersen.

INTET GRØNT BYGGERI UDEN GRØNNE MATERIALER
Mere end ti år er der gået, siden udviklingen af Frøslev Sature® begyndte. I den tid er der sket meget i forhold til bæredygtighed i byggebranchen. Fra 2023 stilles der for første gang krav til bygningers CO2-aftryk og livscyklus, ligesom flere kommuner har forbudt brugen af traditionelt trykimprægneret træ i offentligt byggeri. ”Det er et meget kritisk tidspunkt for industrien lige nu. Flere og flere bygherrer efterspørger træ. Men det gør de kun så længe, at vi som industri tilbyder varer, der passer til de aktuelle og fremtidige forventninger både i forhold til miljø, profil, holdbarhed, forarbejdning og tilgængelighed. Hvis ikke vi kan levere, så stopper efterspørgslen på træ til flere anvendelsesformål,” fortæller Martin L. Petersen, der ser det som materialeleverandørernes ansvar at tilbyde tidssvarende og efterspurgte materialer.

Frøslev er en familieejet virksomhed gennem to generationer med stolte traditioner for forarbejdning af træ. Som en aktiv fortaler for mere træ i byggeriet, ser de sig især forpligtede til at vise pionerånd i produktionen, og derfor er det med ekstra stor stolthed, de nu tilbyder et produkt som Frøslev Sature®, der lever op til fremtidens miljøkrav.