F2a1163

Akustikken er det første, folk bemærker

Allerede når du træder ind i stueetagen i det nye KAB-Hus, vil du opdage, at Danmarks største boligadministrator har fået et helt særligt hovedsæde. Det første, du bliver mødt af, er en åben grund-plan, hvor der i midten af det store receptionsområde er kig op til alle husets fire etager. Huset er lyst og fyldt med træ på lofter, vægge, reoler og vindueskarme, og dét er et helt bevidst valg, fortæller Rolf Andersson, der er udviklingsdirektør i KAB.

”Vi har valgt en æstetik med træ som det bærende element i kombination med rå beton. Den lyse krydsfiner dominerer indretningen, mens betonen fungerer som en rå kontrast til det varme træ,” fortæller han.

Det vigtigste for KAB var, at deres nye hovedsæde blev hyggeligt og rart at være i, så de havde fra starten stort fokus på indeklima, dagslys og ikke mindst akustik.

”Akustikken har været den afgørende faktor, og det er faktisk også det første, folk bemærker. Lige inden vi åbnede huset, havde vi nogle håndværkere inde og lave de sidste tilpasninger, hvor en af stilladsmedarbejderne sagde, at han aldrig havde været et sted, hvor lyden var så god. Der følte jeg mig sikker på, at vi havde ramt noget rigtigt,” fortæller Rolf Andersson med et smil.

Vi har cirka 500 mennesker i huset hver dag, så lyden skal bare være god, så her er rart at være.

HJEMLIG STEMNING
KAB har eksisteret siden 1920 og administrerer i dag 70.000 almene og kommunale boliger i hovedstadsområdet. De seneste 77 år har de holdt til i et smukt, gammelt domicil i hjertet af København, men selvom huset var charmerende, blev det med tiden for udfordrende at få det til at fungere som et moderne kontorhus. I 2017 solgte KAB det gamle for at bygge et nyt hus, der skulle skabe optimale rammer for deres 400 medarbejdere og de mange boligforeninger, KAB repræsenterer.

”Vi ønskede at skabe en optimal arbejdsfabrik, hvor vores medarbejdere fik de bedste rammer for at administrere udlejning, løn og bogholderi for vores kunder med gode muligheder for at samarbejde på tværs. Det skulle være et hus, der signalerer hjemlighed og er rart at være. Og det var også en af grundene til, at valget faldt på træ,” forklarer Rolf Andersson og uddyber:

”Vi ville ikke have et cool og smart hus, for vi er ikke et reklamebureau eller et revisionskontor. Det er vigtigt, at vi signalerer, at vi er et boligadministrationsselskab for almindelige mennesker, og derfor har vi indrettet huset med plisserede lampeskærme, bløde sofaer og FDB-møbler – og træet spiller med i den dialog. Træet er med til at understrege den hyggelige, hjemlige stemning.”

GENNEMFØRT INDRETNING
Det er Henning Larsen, der har tegnet KAB-Huset, hvor især trappen spiller en central rolle. Både trappen og alle værn omkring den er opført i samme krydsfiner, som pryder vægge, lofter og reoler, og trappen udgør en aktiv skulptur i huset.

”Trappen er tænkt som en oplevelse i sig selv, og derfor er den heller ikke placeret ude i siden, men har en central plads midt i huset. Vi vil gerne have, at folk bevæger sig og vælger trappen frem for elevatoren, så derfor skal det være sjovt at gå på trappen,” forklarer Rolf Andersson.

Trappen er samtidig en reference til boligbyggeriets klassiske trappeopgang, som typisk er der, hvor du mødes og sludrer med dine naboer. Når du bevæger dig på trapperne, får du en fin oplevelse af atriet og et kig ind i de mange møderum, der har glaspartier ud til atriet. Allerøverst ender du på en terrasse med masser af grønne planter, et orangeri og udsigt over hele byen, hvor du også kan spotte 14 af de almene boligafdelinger, som KAB administrerer.

Boligforeningerne er en vigtig del af KAB, og det kommer også til udtryk inde i huset i form af store krukker med smukke, grønne træer, der pryder gange og arealer.

”Træerne er doneret af vores boligforeninger. Der sidder et lille skilt ved hvert træ, hvor der står, hvilken sort det er, og hvem der har doneret det. Det er en sjov lille gimmick, som du kan nyde, når du bevæger dig gennem huset,” fortæller Rolf Andersson med et smil.

Og sådan er indretningen gennemført ned til mindste detalje overalt i huset. Arkitekterne fra Henning Larsen har nemlig ikke kun tegnet selve huset, men er faktisk endt med at være med inde over alt lige fra Børge Mogensen-sofaerne i receptionen og husets skilte i bejdset krydsfiner til de kopper, medarbejdere og gæster i huset drikker kaffe af.

”Det var egentlig ikke meningen fra starten, men vi synes, de havde fanget lige præcis, hvad der var vigtigt for os, så vi inddrog dem i flere og flere ting. Vi ønskede os et hjemligt hus, og det synes vi helt sikkert, vi har fået,” slutter Rolf Andersson.