BELLAHØJ SKOLE 13

Åbne facader er no go, medmindre…

Lister/lameller er ikke en del af de præaccepterede løsninger i forhold til brandsikkerhed. Men det kan løses med brandimprægnering, konstruktionsteknisk brandsikring eller Frøslevs dobbeltlamel-profiler. Brandspecialist Thomas Venås gør dig klogere her.

Træ er for mange et naturligt valg til facadebeklædning, da det er nemt at arbejde med samt en smuk og økonomisk fornuftig løsning. Drømmer du om en åben beklædning, er brandsikkerheden dog et springende punkt, da lameller og lister ikke er en del af de præaccepterede løsninger i Bygningsreglementet og ikke overholder de gældende brandkrav, medmindre de er brandtestede.

”Som udgangspunkt er åbne beklædninger ikke omfattet, medmindre lamellerne sidder med meget stor indbyrdes afstand. Det skyldes blandt andet, at hvis der går ild i facaden, er den eksponerede overflade meget stor, da lameller/lister kan brænde på alle fire sider, så de afgiver mere energi,” forklarer Thomas Venås, der er brandspecialist hos Frøslev.

 

LUKKET PROFIL GIVER LAMEL-UDTRYK

Den udfordring har Frøslev dog udviklet en løsning på med sine dobbeltlamel-profiler.

”Vi har udviklet en lukket beklædning, der er profileret så dybt, at det ligner en lamelbeklædning. Den er brandtestet i flere træarter – ThermoWood, Sature® og malet gran – så det er en hyldevare, du kan vælge, hvis du gerne vil have et lameludtryk,” forklarer Thomas Venås. Desuden fås den i brandimprægneret ThermoWood til større byggerier med skærpede brandkrav.

Brandsikkerhed er den vigtigste årsag til at vælge denne facadebeklædning, men derudover er den også nemmere og hurtigere at montere pænt.

”Det er almindelig fer/not, så det er nemt at sætte dem sammen, og så går det hurtigt, da du kan montere to lameller i ét hug,” forklarer han.

UN17 Village bliver det nye vartegn for Ørestad. Byggeriet består af fem bygninger, der tilsammen skaber en ’landsby’ med forskellige boligformer. Her er der lavet konstruktiv brandsikring på facaderne, da bygherre ikke ønskede en brand­imprægneret facade.
UN17 Village bliver det nye vartegn for Ørestad. Byggeriet består af fem bygninger, der tilsammen skaber en ’landsby’ med forskellige boligformer. Her er der lavet konstruktiv brandsikring på facaderne, da bygherre ikke ønskede en brand­imprægneret facade.

KONSTRUKTIONSTEKNISK BRANDSIKRING

En anden løsning er at tænke en konstruktionsteknisk brandsikring ind fra starten. Den danske lovgivning sætter grænser for træfacaders højde, og etagebyggeri er derfor begrænset til at brandbeskytte træfacader med brandimprægnering eller driftstunge sprinkleranlæg. Men ifølge Thomas Venås er det også muligt at designe sig frem til samme brandsikkerhed.

Og det er netop dét, som Frøslev og en række samarbejdspartnere arbejder på i projektet Biofacades:UpHigh, der er finan­sieret af Realdania, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, Frøslev, NREP, CPH Village og Fælledby P/S.

”I forhold til facader er det vigtigste at sikre, at en eventuel brand ikke spreder sig op ad facaden. Det kan løses ved fx at bygge altaner med betondæk eller metal-udkragninger på facaden, der kan forhindre flammerne i at sprede sig,” forklarer han og peger på UN17 Village i Ørestaden som et godt eksempel.

Når UN17 Village står færdig i efteråret 2024 vil det med sine 24 meters højde være Danmarks højeste træhus. Men byg­herre ønskede ikke en brandimprægneret overflade, derfor er der i stedet brugt konstruktionstekniske tiltag.

”I UN17 Village er der brugt vandrette metalbånd på facaden til at forhindre flammespredning. Hvis der går ild i facaden, vil metallet bøje flammerne af og dermed forhindre brandspredning." Thomas Venås

SÆRLIGE DESIGNØNSKER

Hos Frøslev udfører de også mange orienterende brandprøvninger, som det fx har været tilfældet under totalrenoveringen af Bellahøj Skole i København, hvor der også blev tilført en ny bygning til de ældste elever med et særligt design samt lamelbeklædning i asketræ på facaden.

”Med en kompetent brandrådgiver og en orienterende brandprøvning kan vi hjælpe projekter i mål, som har designønsker, der går lidt ud over det sædvanlige,” afslutter Thomas Venås.