Frøslev Embla® Thermowood

Frøslev Embla er et bæredygtigt byggemateriale fremstillet ved hjælp af naturlige metoder i en kontrolleret proces. Termisk modifikation – også kaldet varmebehandling – forbedrer træets egenskaber og udvider dermed anvendelsesområdet, hvor træet kan bruges. Embla er dimensionsstabilt og modstandsdygtig over for trænedbrydende svampe. Frøslev Embla er et bæredygtigt og holdbart valg til facader, terrasser og andre udvendige applikationer.

Processen er 100 % fri for kemikalier, og Frøslev Embla (ThermoWood D i fyr) kan på forespørgsel derfor også fåes Svanemærket. 

Frøslev er medlem af International ThermoWood Association (ITWA). ThermoWood® er et registreret varemærke og kan kun produceres af medlemmer af ITWA. Frøslevs produktion af ThermoWood® er certificeret, Brandtestet til D-s1, d0 og FRX brandimprægneret til B-s2, d0.

Fra Heatwood til Embla

10-05-2022

I løbet af de kommende måneder udfaser vi navnet Frøslev Heatwood, der er vores Thermowood. I stedet kommer det varmebehandlede træ til at hedde Frøslev Embla® ThermoWood.

Navnet Embla stammer fra historien om Ask og Embla, som er de to første mennesker i den nordiske mytologi. Myten siger, at Ask og Embla var to træstammer, som lå og vuggede i strandkanten, indtil Odin kom forbi og gav dem ånde, vilje og skønhed.

Asken og elmen har altid været regnet som gode brugstræer, og man har tidligere brugt træet til især værktøj, buer, spyd og pile.

Frøslev ABODO

Frøslev ABODO er en del af Frøslevs Embla serie - læs mere om det eksklusive produkt her >

Frøslev Embla

Frøslev Embla i fyr er det klassiske valg af thermowood træ og ses allerede idag i mange byggerier. Hos Frøslev tilbyder vi Embla ThermoWood til udvendig facadebeklædning og til terrassebrædder.

Der anvendes kun den bedste råvare af træer fra de nordligste, skandinaviske breddegrader. Her er træerne langsomtvoksende, hvilket giver smalle årringe og god holdbarhed. 

Der er mulighed for at få Frøslev Embla leveret med Svanemærket. Hør nærmere herom ved ordreafgivelse.

Læs mere om Svanemærket >

Frøslev Embla - Ask

Ask anvendt som thermo-modificeret træ bliver stadig oftere efterspurgt til tidens byggerier. Her er Frøslev naturligvis også leveringsdygtig. 

Se det unikke byggeri af det flydende Aktivitetshus i Nordhavnen, KBH. Her er både indendørs sauna samt udendørs facadebeklædning samt gangbro bygget af Frøslev Embla Ask.

Embla Ask er det mere eksklusive valg, og ask kendetegnes da også ved at være i princippet knastfri. Det giver en smuk og rolig facade.

Fremstilling af thermowood

Hvad er ThermoWood®?

ThermoWood er kort sagt træ, der er behandlet med høj varme og vanddamp - hos Frøslev har vi samlet alle træarter herunder og kalder det Frøslev Embla®.

Produktionsprocessen af thermowood er baseret på brugen af høj temperatur og vanddamp, der forhindrer træet i at brænde. Under processen fjerner man sukkerstofferne i træet, og cellestrukturen forandres. Dette gør at råd og svamp ikke kan bosætte sig i træet, og samtidig bliver det færdige produkt meget formstabilt. Frøslev Embla egner sig rigtig godt til brug i det nordiske klima, specielt i fugtige sæsoner.

Frøslev Embla er et meget bæredygtigt produkt, da der ikke bliver brugt kemikalier på noget tidspunkt i processen. Energiforbruget under produktionen er desuden meget lav.

Processen kan deles op i tre trin.

Fase 1 - Temperaturforøgelse og ovntørring

Lufttemperaturen i ovnen hæves hurtigt ved hjælp af varme og damp til en temperatur på omkring 100 °C, træet når op på samme temperatur. Herefter øges temperaturen jævnt til 130 °C, og tørringen finder sted. Damp bliver brugt som fugtmembran for at forhindre, at træet revner. Dampen forårsager ligeledes cellestrukturændringer i træet.

Efter denne fase er fugtindholdet i træet reduceret til næsten nul.

Fase 2 - Intensiv varmebehandling

Under den intensive varmebehandlingsfase bliver luft- og trætemperatur hævet til mellem 185 og 225 °C. Den højeste sluttemperatur afhænger af det ønskede brug af træet.

Når den ønskede sluttemperatur er nået, holdes temperaturen konstant i 2-3 timer. Damp bruges for at forhindre træet i at brænde og slå revner, og er fortsat med til at forandre træets cellestruktur.

Fase 3 - Afkøling og fugttilsætning

I sidste fase bliver temperaturen reduceret ved hjælp af et vand spray system. Træets vandindhold hæves til lige over 4 %, så man kan arbejde videre med træet.

Varianter

Varmebehandlet træ findes i to versioner - Thermo-D til udendørs brug, hvor træet varmes op til 212 °C - samt Thermo-S til indendørs brug, hvor træet udsættes for en lavere temperatur.

Hos Frøslev forhandler vi udelukkende klasse D til udendørs beklædning og terrasser. Alle profiler bliver først forarbejdet efter varmebehandlingen.

kvalitet & patinering

Billeder: Frøslev Embla som ny samt efter 3 års patinering

Træ er et naturmateriale, og ikke to brædder er ens i træstrukturen, hvad angår knaster, farve mv.

Kvalitet

Træet gennemgår en generel kvalitetsevaluering. En enkelt defekts indflydelse evalueres ved at vurdere produktets overordnede kvalitet. Brættet bliver afvist, hvis dets overordnede udseende afviger markant fra de generelle kvalitetskrav. Adskillige maksimum defekter i et produkt er tilladte, hvis det overordnede udseende forbliver acceptabel. Generelt bliver brædder ikke sorteret efter 8 cm fra enderne. Kappede produkter er dog en undtagelse.

Se karakteristika for ThermoWood her.

Patinering

Ved varmebehandling ændrer den naturlige træfarve sig, og der opstår en varmere nuance, hvor træets struktur og årsringe bliver fremhævet, og det får en enestående fremtoning. Samtidig dufter varmebehandlet træ helt specielt. Med tiden vil træet patinere og fremstå smukt i en grålig nuance. Patineringen vil i starten være uens afhængig af træets placering ift. sol, vind og vejr.

vedligeholdelse

ThermoWood-behandlet træ kan stå uden yderligere behandling efter montering, men kan også med fordel beskyttes med passende træbeskyttelsesmiddel.

Hvis man ønsker at bevare den smukke brune nuance skal Frøslev Embla overfladebehandles før eller umiddelbart efter montering. Dette gøres med farvet eller pigmenteret træbeskyttelsesmiddel, som indeholder UV-filter. Træbeskyttelsen påføres i et tyndt lag. Behandlingen gentages efter behov, afhængig af byggeriets placering, udsættelse for vind og vejr samt den konstruktive beskyttelse.

Ønsker man den smukke grå patinering kan træet stå ubehandlet, og det bliver bare smukkere med årene.

Med tiden kan der komme små revner og splinter i træet, når det er udsat for vejr og vind. Dette kan minimeres med overfladebehandling, der samtidig forlænger træets levetid.

Terrasser bygges altid på strøer så terrassebrædderne ikke kommer i kontakt med jord, og der kan komme luftcirkulation under den færdige terrasse. 

Bo Toftager
Senior konsulent & Videnspartner
Mob.: +45 51 62 62 05
bto@froeslev.dk
Frøslev Embla ThermoWood

Mød vores udviklingschef Thomas Venås, der gør os klogere på selve processen bag thermomodificeret træ.