Frøslev Abodo

Frøslev ABODO er det nye PREMIUM medlem af Frøslev Embla-familien, lanceret på det danske marked i 2019. Der er tale om New Zealandsk fyrretræ fra bæredygtig plantage-skovdrift.

Frøslev ABODO fremstår eksklusivt med tydelig og levende åretegning. Som nyt har træet en varm brun farve, der med tiden patinerer til sølvgrå. Læs mere herom under afsnittet 'Patinering & vedligeholdelse'.

beskrivelse

Frøslev ABODO skiller sig ud fra de øvrige Embla varianter ved at være 'i princippet' knastfri. Dvs. profilerne som udgangspunkt er knastfri - men da træ er et levende materiale skabt fra naturens side, kan det ikke udelukkes, at der kan forekomme få mindre knaster. Produktet fremstår eksklusivt med en ensartet overflade.

Benyt Frøslev ABODO til vandret eller lodret facadebeklædning i byggeriet eller til terrassebrædder, som et alternativ til hårdttræ. 

Hos Frøslev forarbejder vi selv profilerne og her er alle muligheder åbne - både fra vores standardsortiment af profiler eller arkitektens / bygherrens specialdesignede profil. 

Højt CO2 optag

Frøslev ABODO er et plantagetræ, der gror rigtig godt under de optimale omstændigheder. Fra træet bliver plantet til det er fældningsmodent går der ca. 28 år - et nordisk fyrretræ fældes til sammenligning først efter ca. 80 års vækst. I vækstperioden optager træet lige så meget CO2 fra atmosfæren som et tilsvarende træ gør på 80 år. Dvs. CO2 optaget kan ganges med 3. CO2'en lagres i træet, når det fældes.

Fremstilling

Varmebehandling ved høj temperatur

Som alt andet Embla-træ er Frøslev Abodo modificeret ved høj temperatur tilsat vanddamp i forarbejdnings-processen. Til forskel fra nordisk fyrretræ, der ved thermobehandlingen opvarmes til 212 °C bliver ABODO varmet helt op til 230 °C i minimum 2 timer, og gør det dermed endnu mere formstabilt og resistent overfor råd og svamp. Årsagen til at træet kan tåle den høje varmebehandling er, at det er stort set knastfrit, og knaster reagerer på thermobehandlingen.

  • Frøslev ABODO opfylder derfor også holdbarhedsklasse 1.

Træet får en utrolig smuk og varm brun nuance, der er noget mørkere end alm. varmebehandlet træ. 

Patinering & vedligeholdelse

Patinering

Med tiden vil Frøslev ABODO, som alt andet træ, patinere til en grålig nuance, når det udsættes for solens UV stråling. Denne proces vil ses forskellig på facaden alt efter om det er sydlig eller nordlig vendt facade og hvordan den konstruktive beskyttelse, som eksempelvis udhæng, skåner facaden. Såfremt man ikke ønsker farveforskel på facaden, anbefaler vi overfladebehandling for et mere ensartet udtryk. 

Ved at lade træet stå ubehandlet opnår man den sølvgrå nuance, og træet vil fremstå smukt og naturligt, mærket af tidens vind og vejr.

Vedligeholdelse

Træet kan også løbende overfladebehandles med en farvepigmenteret træbeskyttelse for derved at bevare den flotte nuance. Olien fremhæver den varme glød i træet fra thermobehandlingen samt årestrukturen i træet.

Tjek den udendørs trækonstruktion en gang om året, gerne efterår/vinter, når det er fugtigt. Er der tegn på nedbrydning, så skift det pågældende bræt. Så forhindrer man, at skaden breder sig. Følg generelt vores drift- og vedligeholdelsesvejledninger.

Bo Toftager
Senior konsulent & Videnspartner
Mob.: +45 51 62 62 05
bto@froeslev.dk
Svend Anker Andersen
Salg, tilbud & rådgivning
Tlf: + 45 74 67 06 00
saa@froeslev.dk
Frøslev Embla ThermoWood

Mød vores udviklingschef Thomas Venås, der gør os klogere på selve processen bag thermomodificeret træ.

Frøslev Abodo

Frøslev Abodo har sine rødder i New Zealand og forhandles i samarbejde med vores new zealandske samarbejdspartner Abodo Wood Ltd.