STAY NORDHAVN 27

Frøslev Abodo

Frøslev Abodo er termobehandlet, newzealandsk fyrretræ, der i princippet er knastfrit, har en levende åretegning og en smuk, varm farve, som med tiden patinerer til en fin sølvgrå nuance. Træet vokser på rekordtid og optager på 28 år samme mængde CO2 som skandinavisk fyr gør på 80 år. Termobehandlingen er fri for kemi, giver træet en enestående holdbarhed og formstabilitet samt gør det modstandsdygtigt over for råd og trænedbrydende svampe. Dermed er Frøslev Abodo et godt og mere miljørigtigt alternativ til imprægneret træ og særdeles velegnet til udendørs beklædning og terrasser.

Derfor skal du vælge Frøslev Abodo

  • Tydelig åretegning, der giver et eksklusivt udtryk
  • I princippet knastfrit
  • Varm brun farve
  • Certificeret produktion
  • Meget højt CO2-optag pr. år grundet hurtig vækst
  • Resistent over for råd og svamp
  • Flot sølvgrå patinering
  • Meget holdbart (biologisk holdbarhedsklasse 1)

Perfekt til facader og terrasser

Frøslev Abodo er skabt til beklædning af facader og terrasser. Termomodificeringen øger træets holdbarhed, hvorfor træet egner sig særligt godt til udendørs beklædning. Frøslev Abodo er til dig, der ønsker træ med en varm brun farve, der med tiden patinerer naturligt til en smuk grå farve. Den varme farve kan også bevares ved hjælp af passende træbeskyttelse.

ABODO-TERRASSER

Frøslev Abodo er velegnet til terrasser. Terrassebrædderne er forberedt til Supro-clips (skjult montage), men kan også skruemonteres.

ABODO-FACADER

Med Frøslev Abodo på facaden får du en æstetisk flot og samtidig hårdfør facade, der med tiden patinerer til en smuk grå farve.

Abodo er FSC-certificeret og deklareret af EPD Danmark. Læs mere om alle certificeringerne her.

Mulighederne er mange med Frøslev Abodo

Abodo kan bruges til både vandret og lodret facadebeklædning i byggeriet eller til terrassebrædder som et alternativ til hårdttræ.

Vi forarbejder selv profilerne, hvilket betyder, at mulighederne er mange — både i forhold til vores standardsortiment af profiler og i forhold til arkitekters eller bygherrers specialdesignede profiler.

Patinering og vedligeholdelse

Patinerer til smuk sølvgrå

Frøslev Abodo har en utrolig smuk og varm brun nuance, der er noget mørkere end almindelig varmebehandlet træ. Med tiden vil Abodo patinere til en sølvgrå nuance, når det udsættes for solens stråler. Det får træet til at fremstå eksklusivt og naturligt mærket af tidens vind og vejr. Patineringen udvikler sig forskelligt på facaden, alt efter hvilken retning facaden vender, samt i hvilket omfang den konstruktive beskyttelse – fx udhæng – skåner facaden.

 

Vedligeholdes med træbeskyttelse

Hvis du vil minimere farveforskelle på facaden, anbefaler vi overfladebehandling til at sikre et mere ensartet udtryk. Ved at bruge en transparent pigmenteret træolie kan man bevare den flotte brunlige nuance samt fremhæve den varme glød fra varmebehandlingen og årestrukturen i træet.

Det kan være en god idé at tjekke udvendige trækonstruktioner en gang om året. Gerne efterår/vinter, når det er fugtigt. Er der tegn på nedbrydning, så skift det pågældende bræt. Så forhindres det, at skaden breder sig.

Sådan fremstilles Frøslev Abodo

Frøslev Abodo bearbejdes med høj temperatur og vanddamp for at forbedre træets egenskaber uden brug af kemi. Termobehandlingen fjerner sukkerstofferne i træet og forandrer dets cellestruktur, så hverken råd eller svamp kan bosætte sig i træet.

Modsat nordisk fyrretræ, der ved behandlingen opvarmes til 212 °C, varmes Abodo helt op til 230 °C. Årsagen til, at træet kan tåle den ekstrahøje temperatur, er, at det er stort set knastfrit, da knasterne reagerer på varmebehandlingen.

Termobehandlingen gør Abodo til et formstabilt og yderst modstandsdygtigt produkt, som selv på udsatte placeringer holder i mange år.

Frøslev Abodo fremstillingsproces

Fase 1

Indledende opvarmning

Det ovntørrede træ placeres i en særlig modifikationsovn, hvor temperaturen gradvist øges til 230 °C. Denne proces foregår over en længere periode – jo tykkere brædder, jo længere tid.

Fase 2

Intensiv termobehandling

Når træet har opnået en kernetemperatur på 230 °C, holdes denne i minimum to timer. Mens den termiske modifikation er i gang, skal temperaturen omhyggeligt kontrolleres. Træets fugtindhold er på dette stadie næsten nul.

Fase 3

Afkøling

Efter træet har nået sin toptemperatur, afkøles det langsomt og tilføres damp. Det hæver træets fugtindhold til 7-8 %.

Sådan kan du bruge Frøslev Abodo

Frøslev Abodo

Dokumentation og downloads

Download og læs al dokumentation vedrørende Frøslev Abodo

Har Frøslev Abodo fanget din interesse?

Kontakt Frøslev, hvis du vil vide mere – vi er altid klar til at hjælpe dig.

Svend Anker Andersen

Salg, tilbud & rådgivning

T: + 45 73 67 06 84

saa@froeslev.dk