HØVLET OVERFLADE

Høvlede profiler og planker er glatte på overfladen og ofte også med enten afrundede eller fasede kanter og hjørner. Facadebeklædning, profilbrædder, reglar og specielt konstruktionstræ er eksempler på træ der er, eller kan være, høvlede.

Træet er behageligt at arbejde med, både fordi man undgår splinter i hænderne, men også fordi det overholder klare fastsatte dimensionsmål. Og så er flot at se på, da man tydeligt ser træets årer i overfladen.

Den høvlede overflade ses på alle blokhusprofiler, med den afrundede profil.

paintcut overflade

En paintcut overflade kendes ved de langsgående riller på træets overflade. På afstand syner det ikke af meget, men tæt på kan man både se og mærke de små riller.

Overfladen ligner en finsavet overflade, hvor forskellen dog anes ved de bitte små riller i længderetningen af træprofilen.

Som navnet antyder, er en paintcut overflade særdeles velegnet til malede emner. Når overfladen er høvlet med paintcut, bliver overfladen en anelse dybere end ved en helt glathøvet overflade. Man kan påføre et større lag maling, malingen binder bedre til overfladen og holdbarheden forøges derved. Der vil derfor gå længere tid mellem de nødvendige genbehandlinger.

Ønsker man at male Frøslev Embla ThermoWood profiler, anbefaler vi altid en paintcut overflade. Thermowood-træet er helt 'dødt' og optager ingen fugt, derfor har malingen svært ved at binde på en helt glat overflade. De bedste resultat opnås med en paincut overflade som grundlag for den efterfølgende overfladebehandling.

børstet overflade

På en børstet overflade bliver træets overflade først høvlet og derefter børstet med en hård stålbørste. Børsten følger træets struktur og årer i træets længderetning, og vil derfor give en let bølgende overflade.

Ved børstningen fjernes det yderste af det bløde ved.

En børstet overflade kan anvendes som grundlag for en malet overflade - som udgangspunkt anbefaler vi dog paintcut til malede overflader. En børstet overflade på profilerne kan også anvendes, hvor man ønsker en mere rustik overflade end den glathøvlede - uden at være helt ru, som den båndsavede overflade.

strukturhøvlet overflade

Med inspiration fra de stolte traditioner forankret i søfart og havene omkring os, har vi designet en spændende overfladestruktur til træfacadeprofiler. Høvlejernet er slebet i et specielt design. Når brædderne løber gennem høvlen, køres høvlejernet ud og ind på tværs af bræddernes overflade.

Herved skabes bølgerne i træets overflade. Lignende effekt opnåes med børstning - strukturhøvling er dog væsentlig mere synlig og laver dybere 'bølger'.

En strukturhøvlet overflade er perfekt til havneprojektet, sommerhusbyggeriet ved stranden, huset i udkanten af skoven og hvor man ellers ønsker en 'levende' overflade. Strukturhøvlingen giver også en rigtig flot effekt til en dybsort malet overflade.

ru overflade (båndsavet)

Den ru-savede overflade er nok den mest brugte overflade på træ solgt i Danmark til udvendige beklædningsopgaver. Den ru overflade er et godt valg, såfremt træet efterfølgende skal males.

Overfladen kan variere, selvom der er tale om den ”samme” overflade, i det man kan skære træet med forskellige metoder. En almindelig måde at save træet på er med en båndsav, der efterlader en ru men ensartet overflade med lodrette savespor.

En anden metode, er at dele tømmeret ved at køre 2 store rundsavklinger ind fra hver sin side af tømmeret. Dette giver også en ru overflade. Der kan være synlige spor på midten af planken, hvor klingerne har mødtes, som skyldes upræcisheder i indstillingen af klingerne. Samtidigt vil man kunne se eller fornemme, den halvmåneformede runde form fra klingerne i snittet på plankens overflade.

Ved Frøslev anvender vi båndsav.

Dette website udbydes af:

Frøslev Træ A/S
Jens P. L. Petersens Vej 1
6330 Padborg
Telefon: 74 67 06 00
CVR: 14248331
Email: info@froeslev.dk