Videnomtrae Vol20540

Træ er sundt for sjælen

Uanset om du kigger på det, rører ved det, dufter til det, klatrer i det eller bare opholder dig i nærheden af det, gør træ dig gladere, roligere og mindsker risikoen for psykisk sygdom, viser studier.

Har du ikke været ude i haven, parken eller skoven i dag, er det bare med at komme afsted. Flere studier viser nemlig, at træer og andre grønne omgivelser har en positiv effekt på vores sundhed og vores humør.

”Ud fra en lang række forskellige forskningsstudier ved vi, at grønne områder betyder meget for vores psykiske helbred. Alene det at være i naturen nedsætter stress, øger vores velbefindende, gør os mere fysisk aktive og mere sociale, da vi gerne mødes med andre i det grønne,” forklarer Kristine Engemann, der er forsker på Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.

JO GRØNNERE, JO SUNDERE
Kristine Engeman har selv stået i spidsen for et nyere forskningsprojekt, der har vist, at der er en tæt sammenhæng mellem naturlige omgivelser og mental sundhed. I studiet har forskerne ved hjælp af satellitfotos kortlagt mængden af grønt omkring knap en million danskeres barndomshjem og sammenholdt det med deres tendens til at udvikle 16 forskellige psykiske lidelser senere i livet.

Resultatet var, at jo flere grønne omgivelser, du har omkring dig som barn, jo mindre er risikoen for at udvikle psykisk sygdom. Har du klatret i træer, haft bare tæer i blødt græs og slentret ad små skovstier, kan risikoen være helt op til 55 % mindre.

”Det er et unikt studie, da vi har så gode data at trække på i Danmark, og det viser tydeligt, at jo mere naturlige omgivelser, man har omkring sig i sin opvækst, desto mindre er risikoen for hele 14 af de 16 psykiske lidelser i undersøgelsen,” forklarer Kristine Engemann.

I studiet har de grønne omgivelser været alt fra åbne marklandskaber, grønne skove og parker til mindre villahaver, mens andre studier viser, at især træer har en stor betydning for vores mentale helbred.

Nogle studier har fokuseret specifikt på træer, og de viser, at det har stor betydning for folks psykiske helbred, hvis de kan se træer i gadebilledet. Træerne skærmer for vejen, mindsker støj og luftforurening og giver følelsen af at være omgivet af natur. Det giver en ro, der er rigtig god for os. Kristine Engemann, forsker ved Aarhus Universitet

BAD I SKOVENS TRÆER
Ifølge Kristine Engemann har store træer med buskede trækroner en stor, visuel betydning.

Kristine Engemann peger også på den japanske forskning i shinrin-yoku – eller skovbadning – der i bund og grund handler om at bade dine sanser i skoven.

Historisk har shinrin-yoku været en del af den japanske kultur i århundreder, men den japanske forsker Qing Li har med sin banebrydende forskning dokumenteret, at tid med træer virker mod en lang række lidelser og sygdomme ved at sænke blodtrykket, mindske stress samt øge din energi og forbedre dit immunforsvar.

For at skovbade skal du ikke bare tonse gennem skoven i fuld fart, men give dig tid til at mærke den friske luft, lytte til vinden i trækronerne, røre ved blade og træer og indsnuse skovens dufte. ”Træer afgiver essentielle olier, der virker afstressende og hjælper med at give ro i nervesystemet. Tænk bare på duften af fyrrenåle eller eukalyptus,” forklarer Kristine Engemann.

Effekten af et skovbad er dokumenteret til at vare helt op til fire uger, og du behøver ikke at rejse helt til Japan for at prøve det. Du kan skovbade overalt, men ved Tilst uden for Aarhus har Aarhus Kommune netop indviet en decideret skovbadeskov, der er den første af sin slags i Danmark. Skoven hedder Søbakke Skovbadeskov og lægger med sine 30.000 træer og lysåbne natur op til at bruge skoven til terapi og mindfulness.

”Det er positivt, at kommunerne også be­gynder at tænke flere træer og natur ind i deres byplanlægning, da det typisk er i byerne, der er flest områder uden grønt,” forklarer Kristine Engemann.

Det er ikke altid, du lige har tid og mulighed for at tage en tur i skoven, men heldigvis kan du opnå samme effekt ved at fylde dit hjem med grønne planter, træ og naturlige materialer.

INDRET DIG MED TRÆ
Det er ikke kun i Japan og på Aarhus Universitet, der bliver forsket i sammenhængen mellem natur og mental sundhed. Den amerikanske forsker Michael Burnard har for eksempel påvist, at den blotte tilstedeværelse af træ reducerer symptomer på stress.

I et forsøg placerede han forsøgspersoner i to identiske rum med et skrivebord – i det ene var skrivebordet hvidt, i det andet var det af træ. Forsøgspersonerne fik nu vist voldelige scener fra actionfilm, mens de fik målt deres hjerterytme og niveau af stresshormonet kortisol.

Forsøget viste, at kortisolniveauet var markant højere ved det hvide skrivebord end ved det i træ. Dette indikerer, at tilstede-

værelsen af træ i vores omgivelser reducerer oplevelsen af stress, og at der er en tæt sammenhæng mellem naturlige omgivelser og vores mentale sundhed. Det bakker Kristine Engemann også op om.

”Der er helt sikkert også positive helbredseffekter at hente i hjemmet eller på arbejdspladsen ved at inkludere træ både indenfor og udenfor og indrette med grønne planter, organiske former og naturlige farver som jord, grøn og blå,” fortæller hun.

Inden for arkitektur og design er det en hel bevægelse ved navn Biophillic Design, som går ud på at øge beboernes forbindelse til naturen gennem brug af direkte og indirekte natur og dermed give større velbefindende, højere effektivitet og mindre stress.

”Selvom du bor i byen, er der mange måder at inkorporere de grønne, naturlige elementer på. Udover at beskytte de træer, der er i forvejen, kan du for eksempel skabe grønne tage eller lade vegetation vokse på siden af bygninger. Det gælder bare om at tænke kreativt,” lyder opfordringen fra Kristine Engemann.