Vi fandt desværre ingen resultater for .
Tidens tendenser
Træ i byggeriet er mere aktuelt end nogensinde før. Men hvilke tendenser former træbyggeriet i dag? Læs med her, hvor vi har samlet et udsnit af tidens største tendenser, der fortæller, hvad der rør sig i tiden, samt indikerer, hvilke underliggende forandringer i samfundet, der er værd at holde øje med.
Papir på bæredygtighed
Det bliver mere og mere populært at få DGNB-certificeret nye bygninger og dermed dokumentere deres bæredygtighed. For to år siden var 300 projekter tilmeldt DGNB-certificering, og i år ligger tallet allerede på mere end 750.
DGNB er den mest udbredte certificering inden for bæredygtigt byggeri i Danmark og sikrer bæredygtighed på både det sociale, økonomiske og miljømæssige plan. Ordningen stammer fra Tyskland og har eksisteret i Danmark siden 2012.
Indtil nu har det udelukkende været muligt at certificere større boligbyggerier eller erhvervslejemål, men nu åbner Green Building Council Denmark snart en ny DGNB Villa-certificering for énfamilieshuse, så det også bliver muligt at DGNB-certificere parcelhuse.
En bygning kan opnå DGNB-certificering på sølv-, guld- eller platinniveau.
Kilde: Green Building Council Denmark
Småt er godt
Hvor meget – eller hvor lidt – plads har du egentlig brug for i dit hjem? Det er et godt spørgsmål, som har fået flere og flere danskere til at springe ud af hamsterhjulet, skære ned på forbruget og flytte i små miniaturehuse på hjul.
I USA, Australien og andre dele af verden har tiny house-bevægelsen allerede været i gang i flere år, og mindst 10.000 mennesker bor i de små, mobile huse i USA. Og nu er bevægelsen også på vej frem i Danmark. Der er endnu ikke nogen tal på, hvor mange der bor i tiny houses herhjemme, men ifølge en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet er interessen stigende.
Nogle af dem, der har taget springet, er Marie og Peter Gravesen Cox. De har bygget deres eget tiny house på bare 20 m2. Huset er bygget oven på en gammel bådvogn og består udelukkende af bæredygtige materialer og genbrugsfund, så CO2-aftrykket er lige så småt som huset.
Kilde: Anne Hedegaard Winther, 2021.
Træ spirer frem
Danskerne er vilde med træ. Hos boligmagasinet Bo Bedre har de spottet en tendens, der viser, at vi omgiver os med træ i vores hjem som aldrig før.
Hvor det tidligere har været træmøbler som et rustikt plankebord, en spisebordsstol eller et skrivebord, der har givet indretningen et mere råt og naturligt look, er det nu hele træfacader og indendørs træpaneler, der hitter. De smalle trælameller er for eksempel ideelle til at skabe en hyggelig krog i stuen, som sengegavl i soveværelset eller som en smuk rumdeler.
Træet har også sneget sig ind i overvejelserne, når vi skal bygge nyt, bygge om eller bygge til. Mange nybyggere har et ønske om at skabe et hus i harmoni med naturen – og den harmoni er meget lettere at opnå, når du bruger træ på facader og i indretning.
Kilde: Bo Bedre, 2022.
KLIMA PÅ PROGRAMMET
I år vendte Roskilde Festival tilbage efter to år med aflysning. Festivallen bød ikke bare på markante musiknavne som Dua Lipa, HAIM og Jada. Gæsterne kunne også lægge vejen forbi klimapavillonen – et samlingssted for workshops, leg og refleksion.
Emergency Architecture & Human Rights og Log Ladies havde i fællesskab designet og bygget klimapavillonen og opfordret alle nysgerrige til at dukke op og udveksle ideer. Log Ladies afholdt også en række workshops, hvor festivalgæsterne selv kunne prøve at få hammer og søm i hænderne og lære at bygge med træ.
Klimapavillonen er bygget af Frøslev Sature® – certificeret, nordisk kvalitetsfyrretræ imprægneret med sand og vand – som er doneret af Frøslev Træ. Foruden bæredygtigt træ er der blevet brugt genbrugsmaterialer og tekstil til at beklæde klimapavillonen.
Ved festivalens afslutning blev pavillonen skilt ad, og delene blev doneret til genanvendelse hos lokale organisationer og uddannelsesinstitutioner.
Kilde: Roskilde Festival.
Flere svanemærkede byggerier
På bare to år er antallet af svanemærkede byggerier i Norden steget med 89 %. Det viser nye tal fra Nordisk Miljømærkning. Dermed findes der i dag 66.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner i Norden – og der er mere end 42.000 nye på vej.
”Det vidner om, at byggebranchen i høj grad har fokus på at bidrage til den grønne omstilling, og her er Svanemærket et godt redskab, da mærket ser på hele byggeriets livscyklus,” siger Martin Fabiansen, der er direktør i Miljømærkning Danmark.
Svanemærket er blandt verdens skrappeste miljøcertificeringer og har netop haft skærpede krav til nybyggeri i høring. De nye kriterier forventes at blive lanceret i slutningen af 2022.
Det kendetegner et svanemærket byggeri:
- Lavt energiforbrug
- Godt indeklima
- Skrappe kemikaliekrav
- Strenge krav til certificeret træ
- God mulighed for genbrug og genanvendelse af bygningsdele
Kilde: Nordisk Miljømærkning, 2022.
TRÆHYTTER I TRÆTOPPEN
Forestil dig at vågne op til solens stråler, der skinner blidt gennem træernes blade, mens du har den skønneste udsigt til trætoppene omkring dig… sådan er det at overnatte i en af de eksklusive hotelhytter, højt oppe i trækronerne, der i øjeblikket pibler frem over hele verden.
Og Danmark er ingen undtagelse. I en lille skov ved Als Odde i Østjylland byder Løvtag for eksempel på tre eksklusive trætop-hytter, hvor du kan booke en overnatning.
De små træhytter er arkitekttegnede med et minimalistisk udtryk, og pladsen er udnyttet til mindste kvadratcentimeter. Hytterne består af et åbent rum med fire sovepladser, et lille køkken og et toilet med brusebad under åben himmel. Smutter du op på tagterrassen, kan du nyde en kop kaffe eller en bog med skov, skov, skov og skov til alle sider.
Kilde: lovtag.dk
TYPEHUSE I TRÆ
Drømmer du om at bo i harmoni med naturen, er Idealhuses nye, arkitekttegnede Villa Wood lige noget for dig. Det enkle længehus er ikke bare beklædt med træ. Det er skabt med udgangspunkt i træ og en særlig kærlighed til det enkle og naturlige.
Til visualiseringerne af Villa Wood har Idealhuse valgt cedertræ, da det er en smuk træsort med lang levetid, der med tiden patinerer i flotte, sølvgrå nuancer. Udgangspunktet er, at arkitekturen tager afsæt i træ og lader det komme til sin ret.
I Villa Wood bliver træet ikke gemt væk, men kommer i den grad frem i lyset – mens regnen, blæsten og sneen med tiden vil give det karakter og patina.
Kilde: Idealhuse