Vi fandt desværre ingen resultater for .
Ny smuk hovedindgang i træ
Næste gang du besøger det folkekære museum i Aarhus, vil du blive mødt af et storslået syn: Den Gamle Bys nye hovedindgang er nemlig ikke sådan at overse. Den er skabt som et stort glasskrin bygget op om en indre bærende kerne i varme trækonstruktioner, der inviterer ind til den spændende rejse tilbage i tiden, der venter inde på museet.
Næste gang du besøger det folkekære museum i Aarhus, vil du blive mødt af et storslået syn: Den Gamle Bys nye hovedindgang er nemlig ikke sådan at overse. Den er skabt som et stort glasskrin bygget op om en indre bærende kerne i varme trækonstruktioner, der inviterer ind til den spændende rejse tilbage i tiden, der venter inde på museet.
"Det var vigtigt for Den Gamle By at få en bygning, som udmærkede sig ved høj håndværksmæssig standard og materialer af god kvalitet, så vi valgte at lave en trækonstruktion, der også formidler museets håndværksmæssige tradition," forklarer arkitekt hos Cubo Arkitekter, Ralf Wagner, der har været projekterende arkitekt gennem hele tilblivelsen af den nye bygning.
Stor betydning for førstehåndsindtryk
Hovedindgangen fungerer som et stort overdækket torv i overgangen mellem Botanisk Have og Den Gamle By og indeholder både billetluge, museumsshop og administrative lokaler for museets ansatte.
Derfor er det også vigtigt, at bygningen har en god akustik, så allerede tidligt i projekteringsfasen indledte Cubo Arkitekter et samarbejde med Frøslevs akustiske afdeling Acoustic Design, der har skabt de unikke akustikpaneler, der hænger mellem konstruktionens store limtræsdragere.
"Det har været et meget spændende projekt, da både indeklima, akustik og udseende har stor betydning for de besøgendes første indtryk af museet og ikke mindst personalets arbejdsmiljø. Vi vidste med det samme, at vi kunne hjælpe med at skabe et behageligt indeklima med opbygningen af vores paneler med akustikdug uden at gå på kompromis med træets fremtrædende position," siger projektsælger og arkitektrådgiver hos Frøslev, Dorthe Pedersen.
De projektspecifikke paneler er skabt særligt til Den Gamle By. Fronten af panelerne er monteret med store LVL-lister i oliebehandlet gran, som passer til bygningens volumen. Nogle paneler har 11 lister på fronten, mens der bevidst er udeladt en eller flere lister på andre paneler for at gøre plads til indbyggede lysarmaturer og andre tekniske installationer.
NATURLIG TILFØJELSE TIL MUSEET
I Den Gamle By er man glad for at have fået en hovedindgang, der skaber et mere naturligt bindeled mellem Aarhus midtby og museet, samt at adgangsforholdene for de besøgende er blevet optimeret.
Det var vigtigt, at hovedindgangen skulle føles som en naturlig tilføjelse til museet, og her har materialevalget haft stor betydning.
De traditionelle byggematerialer som træ, glas, tegl og stål er rigt repræsenteret i Den Gamle By – og nu er de også repræsenteret i hovedindgangen i en nutidig fortolkning.
Jeg kunne mærke fra starten, at Acoustic Design- afdelingen havde prøvet sådanne opgaver mange gange før, og der kom flere gode løsninger på bordet samt en meget professionel forståelse og ekspertise for de specifikke udfordringer i montagen. Rolf Wagner
OM DEN GAMLE BY
Den Gamle By blev grundlagt på sin nuværende placering i Botanisk Have i Aarhus i 1914.
De senere år har museet haft vokseværk, og med støtte fra A.P. Møller Fonden er nye kvarterer skudt op i byen: 1974-kvarteret samt den nye 2014-gade. Den nye hovedindgang er kronen på værket og blev indviet i april 2023.