Vi fandt desværre ingen resultater for .
Micro-living på Vesterbro
Kaktus Towers, hovedstadens nye, arkitektoniske vartegn, skiller sig ud i bybilledet med sit karakteristiske, skulpturelle ydre og moderne boligform. Byggeriet på DSBs gamle grund er over halvvejs færdig, og projektchef Hanne Howe fra Høpfner Projects fortæller om byggeriet.
På Vesterbro i København – mellem Kødbyen, Fisketorvet og Kalvebod Brygge – opføres Kaktus Towers, som er to etageejendomme tegnet af Bjarke Ingels Group (BIG). Bygningerne, der opføres i samarbejde med Høpfner Projects, har fået navnet ”Kaktus Towers” grundet det karakteristiske facadeudtryk, som består af radiale skillevægge, skråtstillede værn, trælameller og ”spidse” altaner, der til sammen udgør tårnenes unikke, skulpturelle ydre.
Byggeriet begyndte i 2019, hvor fundamenterne blev lagt, og de arkitekttegnede lejelejligheder forventes at være indflytningsklar i juli 2022.
”Vi har lukket det højeste tårn af med facaderne og mangler kun seks etagers facade på Tårn B. Og så er vi startet med den indvendige aptering nedefra og op,” beretter Hanne Howe, projektchef i Høpfner Projects, om status på projektet og tilføjer:
”Høpfner Projects kører fagentreprisen herude, så der er nok at se til med styring af de enkelte fagentreprenører, men alt er gået som forventet. Der er selvfølgelig bump på vejen. Det er der altid i byggestyringsprojekter – ellers havde vi jo ikke noget at lave. Men altså ikke noget, vi ikke har fået løst til tiden. Så alt går, som det skal, og som det er nu, følger vi tidsplanen.”
ARKITEKTTEGNET MICRO-LIVING
Projektet er baseret på konceptet micro-living, som betyder at bo pladsoptimeret på få kvadratmeter i et stærkt socialt miljø, hvor der er plads til liv, fællesskab, kultur og handel.
Kaktus Towers består af 495 mikro lejeboliger opdelt i tre selvstændige bygningsafsnit: Tårn A, Tårn B og en base, som rummer alt fra fitnesscenter, fælleskøkken, bibliotek og vaskeri til udendørs fællesareal, en byttecentral, en butik og kulturarealer med tilhørende cafe.
”Konceptet er, at lejeboligerne er færdigindrettet. Driftsmæssigt betyder det, at lejere ikke skal have møbler ind og ud, hver gang de flytter, hvilket naturligt sparer bygningen for slid. Men det handler også om, at boligerne er så unikke, at de ikke passer til en almindelig seng og et IKEA-skab. Der er for mange skæve vinkler til, at den gode indretning kan skabes med standardløsninger. Derfor er al interiør speciallavet til lejligheden. Så i princippet kan man bare komme med sit tøj og køkkengrej, og så er man kørende,” fortæller Hanne Howe.
EFFEKTIVE FACADEELEMENTER
Når man lukker facader på etageejendomme, færdes man i de højere luftlag – bogstaveligt talt. Kaktus Towers er ingen undtagelse, hvor det højeste tårn (Tårn A) måler 80 meter. Udsigten er bjergtagende, men jo højere bygningen rager op, jo mere kompliceret bliver arbejdet.
Ifølge Hanne Howe gik facadeentreprisen til HSHansen, fordi deres UnitAl præfabrikerede facadeelementer er en effektiv løsning, især når man arbejder i højderne.
”Vi har aldrig bygget på den her måde før. Det er et koncept, vi har udviklet sammen med HSHansen og ingeniørerne. Så det er nogle helt nye arbejdsgange. Men med det her projekt, som er så højt, der giver det absolut mening,” fortæller hun.
Hvert facadeelement består af aluminium, glas, vinduesopluk og/eller terrassedørsopluk samt Frøslev trælameller og monteres på to stålbeslag. Hvert element dækker én hel lejlighed, og metoden har betydet, at HSHansen i gennemsnit har kunnet lukke én etage om dagen.
Det, som er rigtig smart ved elementbyggeri, er, at du flytter en masse timer fra byggepladsen ind i en produktion, hvor du kan kontrollere vind og vejr. Dertil er elementerne hurtige at montere på byggepladsen. Tei Pelant, projektleder ved HSHansen
Elementerne er bygget på HSHansens fabrik i Polen. Undtagen trælamellerne, som er blevet opskåret, profileret og samlet til montageklare elementer hos Frøslev i Sønderjylland. Og den arbejdsdeling er ny for både Frøslev og HSHansen, fortæller Tei Pelant:
”Frøslev var meget samarbejdsvillige – de havde ikke prøvet at lave sådan et samarbejde her før, men de havde virkelig ja-hatten på og var klar på at hjælpe os med at lave en løsning. Så Frøslev satte hele deres værksted op til at kunne masseproducere lamellerne. Det sparede os en masse tid, for selvom vi godt ved, hvordan man skruer i træ, så er det ikke vores speciale; det er aluminium. Så det var superfedt, at Frøslev, som har 100% styr på træ, kunne levere et færdigt produkt, som direkte kunne indgå i vores elementer.”
LOKALPLANEN FORDRER TRÆ
Moderne dansk byggetradition er brolagt med især teglfacader. Det er tydeligt, både når man kigger rundt i landets byer og provinser, samt når man dykker ned i landets lokalplaner.
Men nu har piben fået en anden lyd, i hvert fald for DSBs gamle grund, hvor Københavns Kommune stiller krav om træ på facaden i lokalplanen. Bjarke Ingels Group har derfor beklædt Kaktus Towers med trælameller.
”I lokalplanen, som dækker både IKEA og Kaktus, har der været en forhandling om, hvad det er for et udtryk, man ønsker sig. Og her blev træ et specifikt krav,” fortæller Hanne Howe.
Trælamellerne består af Heatwood fyr, som er bæredygtigt thermowood-træ fra finske skove. Her er træerne langsomt-voksende, hvilket giver smalle årringe og god holdbarhed.
For at opfylde brandkravene er der monteret sprinklere på hver altan. På de første seks etager af de to tårne, hvor der ikke er monteret altaner, bliver lamellerne brandimprægneret. Imprægneringen gør, at træet ikke bidrager til en eventuel brand og dermed lever op til brandkravene.
”De nye brandkrav stiller høje krav til brugen af trælameller. Så de steder, hvor vi ikke kan installere sprinklere, er vi nødt til at brandimprægnere træet, som derefter skal brandgodkendes gennem en brandtest,” fortæller Tei Pelant.
OM KAKTUS TOWERS
- Kaktus Towers består af 495 lejeboliger i to selvstændige bygningsafsnit: Tårn A,Tårn B og i basen er der erhverv.
- Tårn A er 80 meter højt og består af 18 etagers boliger, fitnesscenter, cykelparkering, vaskeri og klub.
- Tårn B er 60 meter højt og består af 15 etager boliger, et bibliotek, et fælleskøkken og klub.
- Basen består af et grønt strøg. Under strøget er der udendørs fællesareal, en byttecentral og en butik. I basen er der skraldesortering, depot og kulturarealer med tilhørende cafe.
27 KILOMETER
Så lang en linje ville Frøslev Heatwood trælamellerne til Kaktus Towers være, hvis de blev lagt på en lige række i forlængelse af hinanden.
ALLE PENGENE VÆRD
Der er mange gode grunde til at bygge med præfabrikerede facadeelementer – fx sikkerhed, hurtighed og kvalitet.
”Vi har kunnet gå i gang med den indvendige aptering hurtigere, fordi vi har haft et tæt hus, så snart facadeelementerne var monteret. Vi skulle slet ikke uden på bygningen, fordi man tager imod facaderne og hægter dem på indefra. Traditionelt ville man efterfølgende skulle uden på facaden og fx fuge – og det ville kræve både lift og kran samt håndværkere, der hænger uden på bygningen. Så byggeteknisk får vi en meget bedre løsning med de præfabrikerede facadeelementer,” fortæller Hanne Howe og tilføjer, at selvom prisen ved første øjekast kan være lidt af en lyseslukker, har det for byggeriet af Kaktus Towers været hele udgiften værd:
”På trods af at konceptet har været dyrt, besværligt og omkostningstungt at udvikle, og implementeringen af de nye arbejdsgange har taget tid, så er det helt sikkert det værd. Fordi vi har fået huset lukket af meget hurtigere, end alternativet ville have været, og en aflevering af projektet i juni 2022 havde ikke været realistisk uden.”