David Peters Cz3atezb3t8

LCAlive

BUILD har netop lanceret onlineværktøjet LCAlive, der gør det enkelt at udregne, hvor stort et CO2-aftryk forskellige design og materialer afsætter.

Hvor meget CO2 udleder et hus med fundament i limtræ frem for beton? Hvilken forskel gør det, om ydervæggene er beklædt med træ eller mursten? Og hvad hvis huset er isoleret med træfibre, ålegræs eller glasfiber?

Det er spørgsmål som disse, du lynhurtigt kan få svar på med BUILDs nye onlineværktøj LCAlive, der gør det nemt og overskueligt at udregne et byggeris LCA.

”Det kræver en del teknisk viden at bruge de LCA-værktøjer, der har været tilgængelige indtil nu, så der var brug for et mere enkelt værktøj, der også tiltaler designere, arkitekter, bygherrer og andre aktører i byggeprocessen,” forklarer Agnes Garnow, der er videnskabelig assistent og arkitekt og har været med på holdet bag udviklingen af LCAlive på BUILD ved Aalborg Universitet.

BUILD har udviklet LCAlive som et forskningsbaseret gratisværktøj med støtte fra Villum Fonden og Realdania gennem initiativet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet, og her er de også begejstrede for det nye værktøj.

”Vi ser LCAlive som et værktøj, der kan komme hele branchen til gavn – særligt de små og mellemstore virksomheder. Det er krævende at sætte sig ind i, hvordan man udfører klimaberegninger af materialer og bygninger, så forhåbentlig kan LCAlive hjælpe de virksomheder, der ellers har opfattet livscyklusanalyser som noget tungt og besværligt.” Michael K. Rasmussen, projektchef på vegne af Villum Fonden

NEMT AT BRUGE

LCAlive er blandt andet baseret på 25 best practice cases fra Boligbyggeri fra 4 til 1 planet og tager hovedsageligt udgangspunkt i branche- og produktspecifikke EPD’er, som er miljøvaredeklarationer for byggevarer.

”Det fungerer rigtig godt allerede nu, og jo flere cases, der kommer ind, jo bedre bliver værktøjet. Vi vil ikke anbefale et produkt frem for et andet, så derfor har vi et udvalg af EPD’er og arbejder lige nu på at få flere produkter ind. Så hvis du fx vælger træfiberisolering, skal det så være som løsfyld eller batts?” forklarer Agnes Garnow.

Værktøjet fungerer på den måde, at du først vælger, hvordan dit hus skal se ud: Hvilken form? Hvor mange værelser? Hvor mange etager? Hvor højt til loftet? Derefter bygger LCAlive en model af huset, hvor du så skal vælge materialer til blandt andet vægge, terrændæk, isolering, beklædning og tagbelægning.

”Når du har valgt, giver værktøjet et hurtigt estimat af, hvor meget CO2 dit hus vil udlede. Og som noget nyt ser du også løbende resultatet. Så hver gang du foretager et nyt valg, ser du, hvordan det påvirker det samlede klimaaftryk. I LCAlive kan man derfor hurtigt undersøge flere alternativer til, hvad man overvejer at bruge, og dermed kan sammenhængen imellem produkt og designvalg blive styrket,” fortæller Agnes Garnow.

UDVIKLER SIG HELE TIDEN

LCAlive har været offentligt tilgængeligt siden maj, men holdet bag arbejder videre med at udvikle værktøjet, så du som bruger får endnu flere muligheder. For eksempel har den nuværende udgave kun mulighed for at vælge enfamilieshuse eller rækkehuse, mens en ny version i løbet af efteråret også vil inkludere flerfamiliehuse og etageboliger.

”Da værktøjet er webbaseret, er der hele tiden mulighed for at opdatere det. Det er stadig en udviklingsversion, hvor vi forsøger at rette op på de forskellige fejl, der dukker op, men vi føler, vi har fået en rigtig god modtagelse. Folk er generelt meget positive, og det er vores fornemmelse, at værktøjet er kommet godt ud,” afslutter Agnes Garnow.