Cedertræ - Thuja plicata Donn ex D. Don.

Om Cedertræ / Western Red Cedar

Western Red Cedar, på dansk Cedertræ, tilhører cypres familien og går også under navnet Kæmpe Thuja. Det kendetegnes på de skælformede blade, der er grønne hele året rundt og den mørke, rødbrune bark. Træets ideelle voksesteder er langs den amerikanske vestkyst helt op til Alaska. Hos Frøslev henter vi Western Red Cedar i Canada, hvorfra vi får den bedste kvalitet. Vi anvender kun certificeret træ.

På grund af sit smukke udseende og rigtig gode holdbarhed er Cedertræ meget populær at anvende til facadebeklædning.

Karakteristika

Western Red Cedar har et smukt rød-brunt farvespil, der med tiden patinerer til det sølvgrå alt efter påvirkning af vind og vejr. Og så er det opskårede træ meget velduftende.

Veddet deles op i den smalle, lyse splintved og det mere brune kerneved. Veddet er fri for harpiks.

Grenene sidder ikke i kranse og knasterne er jævnt fordelt over hele træets længde. Træet er dog stort set fri for knaster, hvilket også er en af grundene til dens popularitet.  

Bearbejdning og beskyttelse

Densiteten er lav og træet kan ved forarbejdning let flosse og få en ulden overflade. Men med det rette værktøj undgåes dette.

Cedertræ er meget holdbart, da det fra naturens side indeholder svampenedbrydende stoffer. Der er ingen behov for yderligere imprægnering og Western Red Cedar er derfor et godt alternativ til trykimprægneret træ til facadebeklædning, hvor det fremstår som en eksklusiv løsning.

For alt træ gælder om i vides muligt omfang at beskytte træet ved 'konstruktiv beskyttelse', hvilket vil sige, at man projekterer og bygger på en sådan måde, at træet bliver ventileret og vand bortledes, så træet har mulighed for at tørre ud.

Træ er et naturligt materiale, og Western Red Cedar vil, i lighed med andre træsorter, patinere til en sølvgrå nuance. Hvis den oprindelig glød skal bibeholdes behandles det med jævne mellemrum med olie. Det er vigtigt at rense beklædningen for urenheder inden behandlingen.

Bemærk

Vær opmærksom på, at Cedertræ / Western Red Cedar nedbryder zink og alu-legeringer. For at undgå korrosion bør man anvende dertil egnede søm og skruer. Ved opsætningen anbefales det at forbore træet, da det revner let ved sømning og skruning.

Træ - et levende materiale

Western Red Cedar er i princippet knastfri. Men intet træ uden grene, og knaster kan derfor forekomme. Ved Western Red Cedar er knasterne dog begrænsede samt af ringe størrelse. Der vil stadig være profilbrædder helt uden knaster.

Nedenfor se eksempler på forekomst af knaster på et parti Western Red Cedar.

Fysiske egenskaber - Ceder træ

Vi har samlet relevante værdier for træets fysiske egenskaber, der er godt at vide, når man arbejder med træ.

Densitet ved tørrumvægt:

  • 340 kg/m3

Svind fra frisk træ til absolut tørt:

  • Radielt 2,4 %
  • Tangielt 5,0 %
  • Volumen 7,6 %

Imprægneringsklasser:

  • Splintved - vanskelig at imprægnere
  • Kerneved - vanskeligt til ekstrem vanskeligt at imprægnere

* Kilde: Træinformation, Træ 69 Træarter