Ask - Fraxinus excelsior L.

Om Ask

Ask er et løvtræ, der vokser i størstedelen af Europa, hvor det vokser i næringsrige skove. Under gunstige forhold kan træet blive helt op til 40-60 m. man genkender Asketræet på den olivengrønne bark og de takkede, spidse blade.

Hos Frøslev anvender vi fortrinsvis Ask fra Tyskland og altid kun certificeret træ.

Karakteristika

Splintvedet er lyst, gullig og meget smalt. I midten af træet findes hjertevedet i en lidt mørkere brun nuance.

Ask er ikke den mest anvendte træsort til byggeri, men vinder mere og mere fremgang - bl.a. som thermobehandlet ask. Træet anvendes til indendørs listebeklædning eller udvendig facadebeklædning.

Bearbejdning og beskyttelse 

Ask er et slidstærkt materiale og kan nemt behandles og vedligeholdes. Træet er let forgængeligt, da det ikke er naturligt beskyttet. Derfor bør Ask imprægneres eller på anden vis beskyttes mod råd og svamp. 

For alt træ gælder om i vides muligt omfang at beskytte træet ved 'konstruktiv beskyttelse', hvilket vil sige, at man projekterer og bygger på en sådan måde, at træet bliver ventileret og vand bortledes, så træet har mulighed for at tørre ud.

Træ er et naturligt materiale, og vil med tiden gråne. Træet kan med fordel beskyttes med passende træbeskyttelsesmiddel, når det er tørt - enten med heldækkende maling eller transparent træbeskyttelse.

Fysiske egenskaber - Ask

Vi har samlet relevante værdier for træets fysiske egenskaber, der er godt at vide, når man arbejder med træ.

Densitet ved tørrumvægt:

  • 650 kg/m3

Svind fra frisk træ til absolut tørt:

  • Radielt 4,8 %
  • Tangielt 8,2 %
  • Volumen 13,2 %

Imprægneringsklasser:

  • Splintved - mindre nem at imprægnere
  • Kerneved - mindre nem at imprægnere

* Kilde: Træinformation, Træ 69 Træarter