Frøslev Heatwood / Thermowood

Frøslev Heatwood er thermobehandlet træ. Træet gennemgår en proces, hvor det varmes op til en høj temperatur samtidig med, at der tilføres damp. Dette giver et utrolig formstabilt slutprodukt, der er modstandsdygtigt overfor råd og svamp. Processen er 100 % fri for kemikalier, og Frøslev Heatwood (i fyr og gran) er derfor også Svanemærket.

Metoden bag thermobehandling af træ er ikke ny, nærmere tværtimod. Allerede i vikingetiden behandlede man træ med ild og vand for at gøre det mere modstandsdygtigt og holdbart. Behandlingen må ikke forveksles med varmebehandling af eksempelvis træpaller til fødevareindustrien, hvor temperaturen ikke når op på nær samme grader.

Frøslev Abodo

Frøslev Abodo er det nye PREMIUM medlem af Frøslev Heatwood-familien, lanceret på det danske marked i 2019. Træet stammer fra bæredygtig plantage-skovdrift.

Som alt andet Heatwood-træ er Frøslev Abodo modificeret ved høj temperatur tilsat vanddamp i forarbejdnings-processen. Træet får en utrolig smuk og varm brun nuance, der med tiden vil patinere til en grålig nuance. Træet kan også løbende overfladebehandles med en farvepigmenteret træbeskyttelse for derved at bevare den flotte nuance.

Frøslev Abodo skiller sig ud fra de øvrige Heatwood varianter ved at være 'i princippet' knastfri. Dvs. profilerne som udgangspunkt er knastfri - men da træ er et levende materiale skabt fra naturens side, kan det ikke udelukkes, at der kan forekomme få mindre knaster. Produktet fremstår eksklusivt med en ensartet overflade.

Benyt Frøslev Abodo til vandret eller lodret facadebeklædning i byggeriet eller til terrassebrædder, som et alternativ til hårdtræ. Det er oplagt at montere terrassebrædderne med skjult montage med Frøslev SUPRO Kliksystem. 

Hos Frøslev forarbejder vi selv profilerne og her er alle muligheder åbne - både fra vores standardsortiment af profiler eller arkitektens / bygherrens specialdesignede profil. Facadeprofilerne leveres også i et udvalg af tidens populære farver til det moderne byggeri.

Frøslev Heatwood - Fyr & Gran

Frøslev Heatwood i fyr og gran er det klassiske valg af thermo-modificeret træ og ses allerede idag i mange byggerier. Hos Frøslev tilbyder vi begge varianter til udvendig facadebeklædning og til terrassebrædder.

Der anvendes kun den bedste råvare af træer fra de nordligste, skandinaviske breddegrader. Her er træerne langsomtvoksende, hvilket giver smalle årringe og god holdbarhed. Forskellen på fyr og gran ses især på antallet og størrelsen af knaster. Fyrretræet har større og spredte knaster mens grantræet karakteriseres ved mindre og mørkere perleknaster.

Frøslev Heatwood i fyr og gran er desuden Svanemærket!

Frøslev Heatwood - Ask

Ask anvendt som thermo-modificeret træ bliver stadig oftere efterspurgt til tidens byggerier. Her er Frøslev naturligvis også leveringsdygtig. 

Se det unikke byggeri af det flydende Aktivitetshus i Nordhavnen, KBH. Her er både indendørs sauna samt udendørs facadebeklædning samt gangbro bygget af Frøslev Heatwood Ask.

Heatwood Ask er det mere eksklusive valg, og ask kendetegnes da også ved at være i princippet knastfri. Det giver en smuk og rolig facade.

Fremstilling

Billede: Graf over processen

Produktionsprocessen af Frøslev Heatwood er baseret på brugen af høj temperatur og vanddamp, der forhindrer træet i at brænde. Under processen fjerner man sukkerstofferne i træet, og cellestrukturen forandres. Dette gør at råd og svamp ikke kan bosætte sig i træet, og samtidig bliver det færdige produkt meget formstabilt. Frøslev Heatwood egner sig rigtig godt til brug i det nordiske klima, specielt i fugtige sæsoner.

Frøslev Heatwood er et meget bæredygtigt produkt, da der ikke bliver brugt kemikalier på noget tidspunkt i processen. Energiforbruget under produktionen er desuden meget lav.

Processen kan deles op i tre trin.

Fase 1 - Temperaturforøgelse og ovntørring

Lufttemperaturen i ovnen hæves hurtigt ved hjælp af varme og damp til en temperatur på omkring 100 °C, træet når op på samme temperatur. Herefter øges temperaturen jævnt til 130 °C, og tørringen finder sted. Damp bliver brugt som fugtmembran for at forhindre, at træet revner. Dampen forårsager ligeledes cellestrukturændringer i træet.

Efter denne fase er fugtindholdet i træet reduceret til næsten nul.

Fase 2 - Intensiv varmebehandling

Under den intensive varmebehandlingsfase bliver luft- og trætemperatur hævet til mellem 185 og 225 °C. Den højeste sluttemperatur afhænger af det ønskede brug af træet.

Når den ønskede sluttemperatur er nået, holdes temperaturen konstant i 2-3 timer. Damp bruges for at forhindre træet i at brænde og slå revner, og er fortsat med til at forandre træets cellestruktur.

Fase 3 - Afkøling og fugttilsætning

I sidste fase bliver temperaturen reduceret ved hjælp af et vand spray system. Træets vandindhold hæves til lige over 4 %, så man kan arbejde videre med træet.

Varianter

Varmebehandlet træ findes i to versioner - Klasse D til udendørs brug, hvor træet varmes op til 212 °C - samt Klasse S til indendørs brug, hvor træet udsættes for en lavere temperatur.

Hos Frøslev forhandler vi udelukkende klasse D til udendørs beklædning og terrasser. Alle profiler bliver først forarbejdet efter varmebehandlingen.

kvalitet & patinering

Billeder: Frøslev Heatwood som ny samt efter 3 års patinering

Træ er et naturmateriale, og ikke to brædder er ens i træstrukturen, hvad angår knaster, farve mv.

Kvalitet

Træet gennemgår en generel kvalitetsevaluering. En enkelt defekts indflydelse evalueres ved at vurdere produktets overordnede kvalitet. Brættet bliver afvist, hvis dets overordnede udseende afviger markant fra de generelle kvalitetskrav. Adskillige maksimum defekter i et produkt er tilladte, hvis det overordnede udseende forbliver acceptabel. Generelt bliver brædder ikke sorteret efter 8 cm fra enderne. Kappede produkter er dog en undtagelse.

Se de specifikke sorteringskriterier HER

Patinering

Ved varmebehandling ændrer den naturlige træfarve sig, og der opstår en varmere nuance, hvor træets struktur og årsringe bliver fremhævet, og det får en enestående fremtoning. Samtidig dufter varmebehandlet træ helt specielt. Med tiden vil træet patinere og fremstå smukt i en grålig nuance. Patineringen vil i starten være uens afhængig af træets placering ift. sol, vind og vejr.

vedligeholdelse

Thermobehandlet træ kan stå uden yderligere behandling efter montering, men kan også med fordel beskyttes med passende træbeskyttelsesmiddel.

Hvis man ønsker at bevare den smukke brune nuance skal Frøslev Heatwood overfladebehandles før eller umiddelbart efter montering. Dette gøres med farvet eller pigmenteret træbeskyttelsesmiddel, som indeholder UV-filter. Træbeskyttelsen påføres i et tyndt lag. Behandlingen gentages efter behov, afhængig af byggeriets placering, udsættelse for vind og vejr samt den konstruktive beskyttelse.

Ønsker man den smukke grå patinering kan træet stå ubehandlet, og det bliver bare smukkere med årene.

Med tiden kan der komme små revner og splinter i træet, når det er udsat for vejr og vind. Dette kan minimeres med overfladebehandling, der samtidig forlænger træets levetid.

Terrasser bygges altid på strøer så terrassebrædderne ikke kommer i kontakt med jord, og der kan komme luftcirkulation under den færdige terrasse. 

Svend Anker Andersen
Salg & Rådgivning
Tlf: + 45 7367 0684
saa@froeslev.dk
Frøslev Heatwood
Frøslev Abodo

Produktbeskrivelser

Svanemærke

Frøslev Heatwood i fyr og gran kan smykke sig med det officielle Nordiske Miljømærke Svanemærket. Ved at vælge Frøslev Heatwood kan man være sikker på at de skrappe miljøkrav omkring bæredygtighed og giftig kemi er overholdt.

Kort om Svanemærket:

  • Svanemærket er din garanti for at produktet er blandt de mindst miljøbelastende indenfor sin kategori.
  • Produktet lever op til tidens stigende og skrappe miljøkrav.
  • Minimum påvirkning af og stor hensyntagning til miljøet.

Frøslev Heatwood fyr og gran er svanemærket i klassen 'særligt holdbart træ'.