Frøslev Heatwood / Thermowood

Frøslev Heatwood er et bæredygtigt byggemateriale fremstillet ved hjælp af naturlige metoder i en kontrolleret proces. Termisk modifikation – også kaldet varmebehandling – forbedrer træets egenskaber og udvider dermed anvendelsesområdet, hvor træet kan bruges. Heatwood er dimensionsstabilt og modstandsdygtig over for trænedbrydende svampe. Frøslev Heatwood er et bæredygtigt og holdbart valg til facader, terrasser og andre udvendige applikationer såvel som til interiør.

Processen er 100 % fri for kemikalier, og Frøslev Heatwood (thermowood i fyr og gran) kan på forespørgsel derfor også fåes Svanemærket. 

Frøslev ABODO

Frøslev ABODO er en del af Frøslevs Heatwood serie - læs mere om det eksklusive produkt her >

Frøslev Heatwood - Fyr & Gran

Frøslev Heatwood i fyr og gran er det klassiske valg af thermowood træ og ses allerede idag i mange byggerier. Hos Frøslev tilbyder vi begge varianter til udvendig facadebeklædning og til terrassebrædder.

Der anvendes kun den bedste råvare af træer fra de nordligste, skandinaviske breddegrader. Her er træerne langsomtvoksende, hvilket giver smalle årringe og god holdbarhed. Forskellen på fyr og gran ses især på antallet og størrelsen af knaster. Fyrretræet har større og spredte knaster mens grantræet karakteriseres ved mindre og mørkere perleknaster.

Der er mulighed for at få Frøslev Heatwood i fyr og gran leveret med Svanemærket. Hør nærmere herom ved ordreafgivelse.

Se certifikat her >

Læs mere om Svanemærket >

Frøslev Heatwood - Ask

Ask anvendt som thermo-modificeret træ bliver stadig oftere efterspurgt til tidens byggerier. Her er Frøslev naturligvis også leveringsdygtig. 

Se det unikke byggeri af det flydende Aktivitetshus i Nordhavnen, KBH. Her er både indendørs sauna samt udendørs facadebeklædning samt gangbro bygget af Frøslev Heatwood Ask.

Heatwood Ask er det mere eksklusive valg, og ask kendetegnes da også ved at være i princippet knastfri. Det giver en smuk og rolig facade.

Fremstilling af thermowood

Billede: Graf over processen

Hvad er thermowood?

Thermowood er kort sagt træ, der er behandlet med høj varme og vanddamp - hos Frøslev har vi samlet alle træarter herunder og kalder det Frøslev Heatwood.

Produktionsprocessen af thermowood er baseret på brugen af høj temperatur og vanddamp, der forhindrer træet i at brænde. Under processen fjerner man sukkerstofferne i træet, og cellestrukturen forandres. Dette gør at råd og svamp ikke kan bosætte sig i træet, og samtidig bliver det færdige produkt meget formstabilt. Frøslev Heatwood egner sig rigtig godt til brug i det nordiske klima, specielt i fugtige sæsoner.

Frøslev Heatwood er et meget bæredygtigt produkt, da der ikke bliver brugt kemikalier på noget tidspunkt i processen. Energiforbruget under produktionen er desuden meget lav.

Processen kan deles op i tre trin.

Fase 1 - Temperaturforøgelse og ovntørring

Lufttemperaturen i ovnen hæves hurtigt ved hjælp af varme og damp til en temperatur på omkring 100 °C, træet når op på samme temperatur. Herefter øges temperaturen jævnt til 130 °C, og tørringen finder sted. Damp bliver brugt som fugtmembran for at forhindre, at træet revner. Dampen forårsager ligeledes cellestrukturændringer i træet.

Efter denne fase er fugtindholdet i træet reduceret til næsten nul.

Fase 2 - Intensiv varmebehandling

Under den intensive varmebehandlingsfase bliver luft- og trætemperatur hævet til mellem 185 og 225 °C. Den højeste sluttemperatur afhænger af det ønskede brug af træet.

Når den ønskede sluttemperatur er nået, holdes temperaturen konstant i 2-3 timer. Damp bruges for at forhindre træet i at brænde og slå revner, og er fortsat med til at forandre træets cellestruktur.

Fase 3 - Afkøling og fugttilsætning

I sidste fase bliver temperaturen reduceret ved hjælp af et vand spray system. Træets vandindhold hæves til lige over 4 %, så man kan arbejde videre med træet.

Varianter

Varmebehandlet træ findes i to versioner - Klasse D til udendørs brug, hvor træet varmes op til 212 °C - samt Klasse S til indendørs brug, hvor træet udsættes for en lavere temperatur.

Hos Frøslev forhandler vi udelukkende klasse D til udendørs beklædning og terrasser. Alle profiler bliver først forarbejdet efter varmebehandlingen.

kvalitet & patinering

Billeder: Frøslev Heatwood som ny samt efter 3 års patinering

Træ er et naturmateriale, og ikke to brædder er ens i træstrukturen, hvad angår knaster, farve mv.

Kvalitet

Træet gennemgår en generel kvalitetsevaluering. En enkelt defekts indflydelse evalueres ved at vurdere produktets overordnede kvalitet. Brættet bliver afvist, hvis dets overordnede udseende afviger markant fra de generelle kvalitetskrav. Adskillige maksimum defekter i et produkt er tilladte, hvis det overordnede udseende forbliver acceptabel. Generelt bliver brædder ikke sorteret efter 8 cm fra enderne. Kappede produkter er dog en undtagelse.

Se de specifikke sorteringskriterier HER

Patinering

Ved varmebehandling ændrer den naturlige træfarve sig, og der opstår en varmere nuance, hvor træets struktur og årsringe bliver fremhævet, og det får en enestående fremtoning. Samtidig dufter varmebehandlet træ helt specielt. Med tiden vil træet patinere og fremstå smukt i en grålig nuance. Patineringen vil i starten være uens afhængig af træets placering ift. sol, vind og vejr.

vedligeholdelse

Thermowood-behandlet træ kan stå uden yderligere behandling efter montering, men kan også med fordel beskyttes med passende træbeskyttelsesmiddel.

Hvis man ønsker at bevare den smukke brune nuance skal Frøslev Heatwood overfladebehandles før eller umiddelbart efter montering. Dette gøres med farvet eller pigmenteret træbeskyttelsesmiddel, som indeholder UV-filter. Træbeskyttelsen påføres i et tyndt lag. Behandlingen gentages efter behov, afhængig af byggeriets placering, udsættelse for vind og vejr samt den konstruktive beskyttelse.

Ønsker man den smukke grå patinering kan træet stå ubehandlet, og det bliver bare smukkere med årene.

Med tiden kan der komme små revner og splinter i træet, når det er udsat for vejr og vind. Dette kan minimeres med overfladebehandling, der samtidig forlænger træets levetid.

Terrasser bygges altid på strøer så terrassebrædderne ikke kommer i kontakt med jord, og der kan komme luftcirkulation under den færdige terrasse. 

Bo Toftager
Projektkonsulent Sjælland/Fyn - Rådgivning
Mob.: +45 51 62 62 05
bto@froeslev.dk
Frøslev Heatwood

Mød vores udviklingschef Thomas Venås, der gør os klogere på selve processen bag thermomodificeret træ.